Поляки вчили тернополян економити

У рамках реалізації ІІ етапу спільного українсько-польського проекту „Відновлювальні джерела енергії, як шанс підвищення енергоефективності областей України” представники Тернопільської ОДА, енергетичних підприємств та бізнесу перебували з навчальним візитом у Підкарпатському воєводстві Республіки Польща.

Досвід Польщі є надзвичайно актуальним і корисним. Свого часу поляки мали схожі проблеми з надмірним споживанням енергії, тому завдяки своєму досвіду можуть зробити внесок у розвиток цієї сфери в Україні.

Проект фінансується за кошти програми Міністерства закордонних справ Польщі «Польська допомога для розвитку 2015». Мета проекту – з’ясувати можливості надання експертної та технічної допомоги в галузі енергоефективності, ознайомлення з напрацьованими проектами та формування свідомості щодо енергоефективності шляхом проведення семінарів та участі у навчальних візитах.

Під час візиту, з метою обміну досвідом залучення інвестицій у область, тернопільські делегати відвідали Вітрову ферму потужністю 26 МВт у Риманові, яка складається із 13 вітрових турбін; аграрну біогазову станцію потужністю 500 кВт в місцевості Оджехов; гідроелектростанцію Соліна – Мичковце; ТЕЦ високоефективної когенерації в Арламові, де за рахунок когенерації тепло для відпочинкового комплексу виходить безкоштовне, побачили установки сонячних колекторів для підігріву води у відкритих басейнах у Богухвалі, фотовольтаїчну станцію у Чешанові.

Розглянуто шляхи залучення інвестицій на території м. Жешува на будівництво малої гідроелектростанції потужністю 660 кВт, станції для зарядки електричних автомобілів, яка базується на фотовольтаїчних елементах, отримання тепла з глибин землі за допомогою теплових насосів (30 свердловин глибиною 125 метрів для отримання тепла).

Це одні з найбільш перспективних та економічно вигідних проектів енергопостачання, впроваджених з використанням «зеленого» тарифу. Електроенергія, вироблена електростанціями з використанням сонячних батарей, вітрогенераторів, гідростанцій, приймається загальною мережею і оплачується оптовим ринком електроенергії за «зеленим» тарифом.

У сучасному світі виграють не ті країни, які володіють ресурсами та енергією, а ті, які вміло та ефективно їх використовують. Суттєвою підтримкою на шляху від енергозбереження до енергоефективності може стати досвід впровадження програм фінансування енергоефективності країн Євросоюзу, фінансова підтримка у вигляді інвестиційних ресурсів та стимулюючих грантів, а також інформаційна та консультативна підтримка створить сприятливі умови для системного вирішення нагальних потреб.

Прес-служба Тернопільської ОДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео