«Волонтери» з Донеччини внадились на Тернопілля

Людей із прозорими пластиковими скриньками для збору коштів начебто для хворих дітей на Тернопільщині можна зустріти майже щодня. Здебільшого вони «промишляють» у громадському транспорті.

Остання група таких псевдоволонтерів, яку міліціонери виявили у Тернополі, складалася із трьох осіб із кримінальним минулим. Двоє приїхали із Селідово і Добропілля Донецької області, третій - з Енергодару Запорізької області. Звісно ж, у їхніх благих намірах правоохоронці засумнівалися. «Волонтерів» затримали, опитали, а тоді передали їхні справи в місцеве управління СБУ.

- Судячи з тих випадків, які ми фіксували, тільки 10-15% грошей, зібраних у такий спосіб, дійсно йдуть за призначенням, - розповів начальник обласного управління міліції Олександр Богомол. - Решта – спосіб заробітку. Адже їм треба щось їсти, за щось жити, оплатити витрати на бензин і винайняте помешкання.

Головний міліціонер краю наголосив: він особисто і його підлеглі постійно допомагають тернопільським волонтерам, але принципово не дають грошей таким пройдисвітам. Хоча й довести їхній умисел – привласнення грошей фактично неможливо.

- Я особисто не довіряю жодному волонтеру, який ходить з ящиком, – констатував Олександр Богомол. – Свого часу працівники міліції віддали свій одноденний заробіток на лікування пораненим і хворим. Тоді зібрали близько 150 тисяч гривень. Але кидати гроші в ящик – це просто викинути їх не вітер!

До речі, організації, на які посилаються псевдоволонтери, зазвичай дійсно існують. Вони справді зареєстровані в Україні як благодійні. Але ж, наполягають у міліції, кому і як вони допомогли – з’ясувати ніхто не зможе.

- Ті, кого ми затримували, - пройдисвіти, яким довіряти неможливо, - додає пан Богомол. - З іншого боку, довести шахрайські дії таких людей дуже важко, бо вони збирають гроші і кажуть, що хочуть піти віддати їх на благодійність. А щоб довести шахрайство, треба довести, що вони не підуть і не здадуть. Щоб задокументувати таку групу, треба працювати щонайменше рік, поки не доведеш, що вони дійсно обдирають людей.

Ускладнює ситуацію те, що організатори «бізнесу на людській доброті» весь час змінюють таких псевдоволонтерів. Тому у міліції просять жителів Тернопілля бути обачнішими, не віддавати гроші будь-кому. Якщо є бажання зробити добру справу, можна звернутися до волонтерів, які довели, що працюють чесно. Грошима можна допомогти і адресно – перекинувши їх на рахунок батьків дитини, яка потребує операції.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео