Петро Бадло: «Виникає бажання ще вийти на поле, але я цього робити не буду!»

Відомий тернопільський футболіст, а нині головний тренер тернопільської «Ниви» Петро Бадло у футболі «зліпив» себе сам. Народившись у глибинці, Петро Климентійович без належної школи зумів стати кваліфікованим футболістом, учасником єврокубків та кількаразовим чемпіоном Казахстану. Нині, після 22-ох років активної футбольної кар’єри, Петро Бадло робить перші кроки на тренерській ниві. Власне з тренерських запитань журналісти «Номер один» і розпочали розмову з паном Петром.

– Пане Петре, нещодавно Ви очолили «Ниву». Чи не боязко, адже це для Вас перший тренерський досвід?

– Свого часу я дуже хотів грати у тернопільській «Ниві», але не так сталося. Натомість доля розпорядилася так, що я став тренувати цю команду. Жодної боязні немає, відчуваю в собі сили і бажання вивести команду на якісно новий рівень. Переконаний, що справлюся з покладеними на мене сподіваннями.

– Які завдання поставило перед Вами керівництво тернопільського клубу?

– Найперше – зробити добротну команду, яка б гідно виступала у першій лізі та давала бій будь-якому суперникові. Впевнений, у «Ниві» мені все вдасться!

– Чому в протоколах напроти Вашого прізвища значиться «в.о.»?

– Так сталося тому, що ще не всі питання щодо моєї кандидатури вирішено із власниками клубу з Львівщини. Наразі з президентом ФК «Нива» домовились працювати саме на таких умовах.

– Тренери, які тільки-но приходять у нову команду, у разі певних проблем починають виправдовуватися, мовляв, я не проводив з командою тренувальних зборів, не підбирав футболістів тощо…

– Від мене точно таких слів не почуєте. Гравців, які маю під рукою, буду готувати до матчів за власною методикою, так як я бачу футбол. Вірю у кожного футболіста, в кожному з них бачу потенціал і готовий з ними працювати.

– Коли Ви тільки-но повернулися в Україну з Казахстану, заявили, що готові очолити ФК «Тернопіль» чи «Ниву» і покращити їх гру. Які були чинники цього, адже ще не мали досвіду тренерської роботи?

– Насамперед опирався на той величезний досвід як гравця, адже 22 роки був діючим футболістом, з яких 14 сезонів виступав у єврокубках.

– Щоб тренувати в Україні, потрібно мати тренерську ліцензію…

– Три роки навчався на тренерських курсах в Алмати (Казахстан). Маю тренерську ліцензію категорії А, яка дозволяє тренувати професійні команди першої і другої ліги та бути помічником команд Прем’єр-ліги України.

– За Вашу довгу футбольну кар’єру траплялося багато тренерів. Методики якого з них намагаєтесь дотримуватися, ставши тренером?

– Багато хто з тренерів, з якими довелось попрацювати, мені імпонували. У кожного був свій стиль, одні більше застосовували захисні схеми, інші – атакувальні. Але когось конкретного копіювати не збираюся, адже в мене є своя думка до тактики, техніки і тренувального процесу.

– У «Ниві» Ви пропагуватимете атакувальний чи захисний футбол?

– Намагатимусь збалансувати захисні й атакувальні моделі. Тактика вибиратиметься на кожен конкретний матч і залежитиме вона від суперника. Водночас тенденція сучасного футболу така, що всі футболісти грають на оборону і всі – на атаку, починаючи від воротаря і закінчуючи форвардом.

– Чи визначили для себе кістяк «Ниви», навколо якого будете будувати в Тернополі команду?

– Всі старанно відносяться до тренувань. Тому я не будуватиму команду довкола якихось конкретних людей. Якщо до гри готуються 18 чоловік, то всі вони в однаковій мірі заслуговують вийти на поле. Лише перед початком матчу виберу тих виконавців, які потраплять в основний склад, і вкажу на завдання, які вони виконуватимуть на полі на тих чи інших позиціях. 

– Чи плануєте до команди ще восени запрошувати нових футболістів?

– У даний момент такого завдання не ставилось. Треба зберегти нинішній колектив, награти зв'язки та схеми. А так як (і це не є секретом) грошей клуб багато не має, тому інших виконавців запрошувати поки не плануємо.

– Чи хтось із нинішніх гравців «Ниви» не підходить Вам за стилем чи якимись іншими характеристиками і Ви ініціюватимете розлучення футболіста і команди?

– Гравці у «Ниві» зібралися досить кваліфіковані, викладаються на тренуваннях не на 100, а на 120 відсотків, тому в мене навіть не виникало думок з кимось із них розлучатися. Наразі всі футболісти мене влаштовують.

– Ви відносно недавно «зав’язали» з футболом як гравець. Сьогодні, зважаючи, що «Нива» має великі проблеми в захисті, не виникає бажання ще вийти на футбольне поле?

– Будь-який футболіст, який закінчив активні виступи, хоче ще раз вийти на футбольне поле, щоб показати приклад, як потрібно грати. І в мене подібне бажання виникає, але я цього робити не буду. Зосереджу свою роботу виключно як тренер. Лише на тренуваннях дозволяю собі показати підопічним, як краще зіграти в тому чи іншому епізоді.

– Зважаючи, що «Ниву» покинув весь десант львівських тренерів, будете запрошувати собі помічників чи обмежитесь Ігорем Біскупом?

– Це питання будемо обговорювати з керівництвом клубу. Певна річ, помічники мені потрібні, але на даний момент клуб має проблеми з грішми, тому думатимемо, чи є конче необхідність у нових тренерах.

– У «Ниві» заявлений 21-річний Віталій Бадло – син Вашого рідного брата Ігоря. Скажемо відверто, хлопець ще не показує того футболу, якого від нього очікували Ваші попередники. Чи може стати дядько його протеже?

– Жоден поважаючий себе тренер не буде когось пропихати лише через те, що він чийсь родич, жертвуючи результатом. Якщо футболіст демонструє добротний футбол, виконує всі вказівки, які від нього вимагають, значить він грає, якщо цього немає або хтось цю роботу виконує краще, то він відповідно не грає. І немає різниці, чи це мій родич, чи когось іншого. У «Ниві» всі рівні!

– Прийшовши до керма «Ниви», Ви почали роботу фактично не з нуля, а з мінуса. Маю на увазі ситуацію з договірним матчем, тоталізатором і можливим зняттям трьох очок…

– Ситуація не з приємних. Футбол за своєю суттю складається з помилок, хто менше помилився, той переміг. Не можна через помилку гравця звалити на нього всі гріхи, заявляючи, що він «здавав» гру. Щоб звинувачувати людину, потрібні незаперечні докази. Якщо їх немає, то не потрібно робити поспішних висновків, адже це наклеп.

– А чи були у Вашій багаторічній футбольній біографії подібного роду матчі?

– За своє життя у подібних матчах не грав. Навіть не знаю правил гри на тоталізаторах і ніколи не робив ставок у букмекерських конторах. За роки, проведені на футбольному полі, всі знають мене з хорошої сторони, я ніколи не йшов на поводу в грошей. Не буду лукавити, були пропозиції, розмови, але одразу обрубував: у таких матчах я не граю, вирішуйте все без мене. Ціле життя працював на свою репутацію і нікому (в першу чергу собі) не дозволяв її зіпсувати.

– Останніми роками так склалося, що дві тернопільські професійні команди сповідують різний підхід до кадрів. «Нива» здебільшого запрошувала футболістів зі сторони, ФК «Тернопіль» робив ставку на місцевих вихованців. Хотілося б знати Вашу думку щодо кадрового питання.

– Обов’язково будемо переглядати місцеві таланти. По мірі можливості відвідуватиму матчі чемпіонату Тернопільської області, районні змагання, щоб запросити кращих до тренувального процесу «Ниви». Головне, щоб рівень їхньої гри відповідав тим вимогам, які я ставлю до футболістів.

– У матчах між «Нивою» і ФК «Тернопіль» неодноразово мали місце образи тренерів, гравців, керівників клубів. Чи налагодяться дружні стосунки між тернопільськими командами з Вашим приходом до керма «Ниви»?

– Надіюся, що так воно і станеться. Сподіваюсь, ми дійдемо до спільної мови, адже все, що нас об’єднує, – це футбол, який у важкі воєнні часи приносить радість. Потрібно об’єднатися, нехай навіть перебуваючи у різних командах, щоб вболівальники, які прийшли на футбол, отримали насолоду від гри, пораділи за своїх улюбленців та забули про футбольні й життєві протиріччя. На базі такого об’єднання тернопільський футбол має розвиватись і підніматися вгору, а не котитися вниз.

– Окрім «Ниви», Ви нині очолюєте аматорську збірну Тернопільської області. Яку мету поставили перед собою у Кубку регіонів, в якому ця збірна гратиме?

– Аматорську збірну області очолив ще до запрошення в «Ниву». Коли став до керма професіоналів, не зміг відмовитись від обласної збірної. Намагатимусь знайти час і для аматорів, а допомагатиме мені в цьому рідний брат Ігор. В Кубку регіонів ФФУ, куди заявилася збірна, спробуємо якнайдалі пройти по турнірній сітці. Для початку хочемо пройти перший тур, де нашим суперником буде збірна Рівненщини.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео