Підакцизні товари наповнюють бюджет

Бюджети Тернопільщини отримали понад 100 мільйонів гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. З початку року 5% від реалізації тютюнових виробів, алкогольних напоїв  потрапляють не в кишеню підприємцям, а на ремонт доріг та благоустрій міста.

Згідно нового законодавства, 5% від продажу підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо) залишаються в місцевому бюджеті. 

Як повідомили в Головному управлінні ДФС у Тернопільській області, впродовж 8 місяців до місцевих бюджетів Тернопільщини надійшло 101,3 млн. гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. У серпні місцеві бюджети отримали майже 16 млн. гривень цього податку. Станом на початок вересня, в області діють 2049 суб’єктів господарювання - платників акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

Але ця цифра могла б бути набагато більшою, адже в області досі процвітає нелегальний бізнес. Для торгівлі тютюновими виробами й алкогольними напоями необхідно отримати ліцензію та встановити касовий апарат (РРО), якими дрібні підприємці (найчастіше в селах) нехтують. Правоохоронці  наголошують, що за безліцензійну торгівлю передбачено штраф у розмірі 200% вартості товару, але не менше 17 000 гривень.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео