У Тернополі експонуються манускрипти з рукописної майстерні (фото)

В обласному краєзнавчому музеї урочисто відкрили давно очікувану виставку «Книги є ріки, що наповнюють Всесвіт увесь…». Вона презентує мистецтво рукописної книги у наш час із творів майстерні Юрія Храпая.

Пан Юрій - практикуючий юрист, який захоплюється каліграфією понад чверть століття. З командою однодумців він працює над відтворенням старовинних манускриптів давньослов'янської і західноєвропейської рукописної епохи.

В експозиції представлені автентичні копії аркушів луцького Євангелія, Пересопницького Євангелія, рукописні списки «Руської Правди», «Слова про закон і благодать» митрополита Іларіона, Радзивилівського літопису тощо. 

Зазвичай для огляду простих смертних такі скарби не доступні, бо зберігаються у спеціальних книгосховищах. Завдяки Юрію Храпаю їх тепер можна не лише побачити, а й «доторкнутись до них очима і серцем", як висловився голова обласної Спілки письменників Олександр Смик.

- Такі виставки повинні презентуватися на міжнародному рівні, наприклад, у рамках програми ЮНЕСКО «Пам'ять світу» із захисту всесвітньої документальної спадщини, - наголосила голова Міжнародного фонду культурного співробітництва, радник Міністра з питань сім`ї, молоді та спорту Влада Литовченко. – Однією з головних цілей цієї програми є забезпечення рівноправного доступу людей усього світу до документальної спадщини.

Олександр Смик зауважив: тернополянам пощастило, адже Тернопіль - перше місто в Україні після столиці, де така виставка експонується. Перед цим експозицію представили у музеї "Будинок митрополита" Національного заповідника "Софія Київська".

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

 

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео