Якщо традиція читати в родині збережена – вона передається далі

30 вересня святкують Всеукраїнський день бібліотек. Сьогодні в Україні їх налічується близько 40 тисяч. Кількість бібліотечних працівників перевищує 52 870. Послугами книгосховищ користуються понад 17 490 тисяч читачів.

Про популярність бібліотек, постійних читачів, фінансування оновлення книжкових фондів та вплив Інтернету на кількість відвідувачів ми поговорили з Валентиною Іванівною Блажієвською, служителем книги в тернопільській бібліотеці №8 для дорослих.

- Пані Валентино, розкажіть нам про сучасну роль бібліотеки серед дорослих тернополян.

- Люди, що привчилися читати, вони так і не покидають бібліотеку. Постійно приходять почерпнути щось нове чи нагадати те, що читали давно. Таких багато.

- А чи багато в Вашій бібліотеці постійних читачів?

- Так. Тих, що ходять постійно – багато. Вони стабільно приходять двічі-тричі на місяць. Запитують про новинки, просять знайти ту чи іншу книгу на наступний раз. Ми часто обговорюємо прочитане.

- Чи помічаєте ви якісь зміни, тенденції в запитах читачів? Як намагаєтеся «йти в ногу» з ними?

- Тернополяни почали більше читати. Особливо українську книгу. Багато людей цікавляться сучасною українською літературою. Це і тернопільські письменники – Леся Романчук, Надійка Гербіш, Жанна Юзва, Ніна Фіалко. Вчора саме була зустріч з Ніною Фіалко – дуже-дуже цікава письменниця. Ми маємо в фонді її книги і вона подарувала нам нове видання. Хочу сказати, що наразі помітна висока популярність такої літератури.

- Чи є у Вас «сімейні підряди» - батьки приводять дітей і разом читають?

- В основному наші відвідувачі – це старше покоління. Правда, якщо в сім’ї читають дорослі, то читають і молоді люди. Коли традиція читати в родині збережена – вона передається далі. Якщо починають з дитячого віку заглядати в бібліотеку, то вони стають і нашими читачами. Багато зараз відвідувачів саме 16-ти і 17-ти років - це 9 і 10 клас.

- Які жанри найбільш популярні серед ваших читачів?

- Молоді хлопці в основному читають фантастику. Історичну літературу обирають більше люди старшого віку. Детективи та любовні романи захоплюють абсолютно різних читачів. Часто приходять за спеціалізованими виданнями з кулінарії та перукарського мистецтва – поряд знаходиться коледж, де вивчають такі дисципліни, звідси і попит.

- Як, на Вашу думку, впливає на відвідуваність бібліотек шалена популярність Інтернету?

- Побутує думка, що Інтернет відбирає читача. Я не вірю в це. Людина може почерпнути багато інформації в Інтернеті, проте в більшості випадків вона таки йде в бібліотеку. Тут і власна атмосфера, і порадитись із знаючою людиною можна – бібліотекар завжди порекомендує найкращу книгу. Та й читати зручніше паперовий варіант.

- Як часто поповнюються бібліотечні фонди? І як, в даний момент, із фінансуванням?

- Останнім часом оновлення приходять в дуже обмеженій кількості. Якщо минулого року виділяли кошти спеціально на такі потреби, то цього року – ні. Ми стараємося закуповувати новинки на гуртовнях, шукаємо книги, які дійсно потрібні бібліотеці, щойно з’являється така можливість. Проте ситуація в країні змусила владу дещо забути про важливість книги і бібліотек, а це – наше майбутнє.

- І наостанок: побажайте щось читачам «Терену».

- Можу побажати лише одного – читайте. Читайте багато, аналізуйте, розвивайтесь, бо книга – джерело мудрості, а нам потрібні мудрі люди. Ну і, звісно, мирного неба над Україною. Чекатимемо вас в нашій бібліотеці.

Спілкувалася Тамара КОБЛИК

Вибір читачів за тиждень

Відео