Тернополяни зможуть спостерігати за зорепадом у жовтні

Яскраві білі метеори, що часто залишають за собою сліди, можна буде спостерігати, починаючи з ночі 2-3 жовтня до 7 листопада 2015 року. Це Оріоніди - метеорний потік, пов'язаний з кометою Галлея.

Згідно з Астрономічним календарем на 2015 від Головної астрономічної обсерваторії України, швидкість Оріонідів - 66 км/с. Там же подають, що пік метеорного потоку, коли можна спостерігати за найбільшою кількістю Оріонідів, припадає на 22 жовтня. Водночас за даним Intarnational Meteor Organization це 21 жовтня. У цій же організації повідомляють, що Оріоніди в останні роки перебувають на спаді активності, але водночас зазначають, що, зважаючи на спадаючий Місяць, умови спостереження за ними будуть хорошими.

 

Звісно, що спостереження за метеорами - падучими зорями - залежить від погоди. Ночі над Тернополем на ці вихідні синоптики обіцяють малохмарними. У порівнянні з минулими роками, це краще для спостережень - зазвичай у цю пору року у наших краях небо часто захмарене і тернополяни рідко мали змогу дивитися на Оріоніди.

 

Сузір'я Оріона, у якому перебуває радіант - точка на небі, у якій перетинаються зворотні продовження траекторій метеорів - сходить у жовтні після опівночі. Тож за Оріонідами найкраще буде спостерігати після першої ночі. Підказкою, за якою можна знайти на небосхилі цей метеорний потік, є схема, подана нижче:

Джерело: te.20minut.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео