Волонтери закликають краян подбати про хлопців, призваних під час шостої хвилі мобілізації

Волонтери Логістичного центру допомоги бійцям АТО б’ють на сполох: грошові, матеріальні та харчові пожертви від населення знизилися на 95 відсотків. Наразі доброчинців виручає хіба що підтримка друзів та залучення до спільної справи українських громад за кордоном.

— Ми пережили два кризових етапи: минулої осені та цьогорічної весни. Боюся, що третій етап буде завершальний, бо ми не можемо більше працювати в такому форматі, — пояснює волонтер Назарій Хамуляк. — Наступний квартал, тобто до нового року, ще якось дотягнемо цю лінію, а як далі існувати — не знаємо. Ми зробили максимум із того, що могли.

Зрештою, про забезпечення потреб військових має почати думати влада, кажуть у Логістичному центрі. Та й просити допомоги в людей, тоді, коли в Україні другий рік триває війна, неправильно й некоректно. Відсутність коштів штовхає доброчинців до вимушених рішень. Так, зазначає Назарій, вони припинять забезпечувати бійців попередніх хвиль мобілізації і зменшать кількість виконання заявок, так як лише останніх за місяць виникає понад вісім сотень.

Проте волонтери закликають краян дійти з ними до кінця. Зокрема, одне з основних завдань, яке нині стоїть перед Логістичним центром, — подбати про хлопців, призваних під час шостої хвилі мобілізації та придбати авто для військових.

— За можливості ми завжди стараємося забезпечувати хлопців транспортними засобами. Останнє, що для них придбали — автівки «Ford Transit» і «Nissan Terrano», — розповідає волонтер Христина Феціца. — Ми купили їх завдяки підтримці української громади італійського міста Фоліньйо і військових, які допомагали заробляти кошти в наших проектах.

«Ford Transit» волонтери передали 44-й окремій артилерійській бригаді. Другу ж автівку доброчинці відвезли 92-й бригаді під місто Щастя, адже під час попередньої поїздки на їхніх очах у машину військових влучив снаряд і вона згоріла дощенту.

Тепер волонтери отримали кошти від Злученого українсько-американського допомогового комітету на придбання нового автомобіля. За наявності грошей доброчинці планують придбати ще не один транспортний засіб, адже він дуже потрібний на передовій: бійці матимуть змогу вивозити поранених, доставляти боєприпаси, отримувати передачі. Тому волонтери Логістичного центру просять небайдужих долучитися до спільної справи якщо не коштами, то в подальшій допомозі ремонтом чи переобладнанням авто, матеріалами, запчастинами.

Не менш актуальними залишаються повсякденні потреби бійців. За словами волонтера Любові Вовк, військовослужбовцям, як і минулої осені, необхідні тепла білизна й термобілизна, генератори, обігрівачі, каталітичні грілки, бензопили, гумові чоботи з утеплювачем, підкладки під штани, взуття, кітелі, рукавиці (на пальці), балаклави. Так званими класичними потребами для солдатів є форма і берці. Не зайвими для хлопців будуть ласощі: печиво, шоколад, домашні тушонки, а також трав’яні збори для чаїв, ліки проти грипу й застуди, мед.

Необхідне для бійців можна принести за адресою Логістичного центру: м. Тернопіль, вул. Збаразька, 16, гуртовня «Галант». Для уточнення потреб — телефон «гарячої» лінії (097)2-055-055.

Джерело: vilne.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео