Що посол Ірану робить на Тернопіллі?

Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Іран в Україні Мохаммад Бехешті-Монфаред і науковий співробітник Посольства Дабірсіяги Хесам перебувають у Тернополі. Мета їхнього приїзду - обговорення актуальних напрямків співпраці з Іраном.

2 жовтня Посол побував на ВАТ «ОСП Корпорація ВАТРА», оглянув виробничі потужності підприємства, обговорив з його керівництвом можливості налагодження співпраці з підприємствами Ірану.

Відкрите акціонерне товариство «ОСП Корпорація Ватра» є підприємством з колективною формою власності. Це один із найбільших в області й державі виробник світлотехнічної продукції промислового і культурно-технічного призначення. Компанія займає лідируюче положення на ринку України, особливо у виробництві промислових світильників. Підприємство також і експортує деякі види своєї продукції в Німеччину, Польщу, Угорщину, Сирію, Ліван, Арабські Емірати, Індію, Пакистан, Шрі-Ланку, Грецію, Словаччину. «Нам надзвичайно приємно вітати вперше на Тернопільщині поважного гостя, - зауважив голова обласної державної адміністрації Степан Барна. - Іран – країна з великими можливостями, потужними енергетичними ресурсами. Тому ми зацікавлені у налагодженні партнерських зв`язків.  Сподіваються, перебування у нашій області буде достатньо цікавим, а зустріч матиме продовження».

«Ми зацікавлені у співпраці у промисловій та аграрній сферах, а також – культурній і науковій, - зазначив Мохаммад Бехешті-Монфаред. – Також нас цікавить налагодження партнерських зв`язків між вищими навчальними закладами наших країн».

Що стосується аграрної продукції, то іноземного партнера найбільше цікавить українська кукурудза, зерно, соя та соняшникова олія, які вже успішно купує Іран. Мохаммад Бехешті-Монфаред не виключає можливості оренди чи купівлі землі в області для аграрного використання. До слова, зовнішньоекономічний оборот Тернопільської області з Іраном становить 2 мільйони 600 тисяч доларів в рік, тоді як загальний оборот співпраці України та Ірану – 700 мільйонів доларів. 

У рамках візиту пан Мохаммад візьме участь у «Форумі Партнерства», який відбувається у ТНТУ ім. І. Пулюя сьогодні, 3 жовтня.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора і прес-служби ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео