Тернополяни скаржаться на роботу лабораторій у лікарнях

Зробити аналізи у межах кількох днів останнім часом не можливо. Черга – на два-три тижні, а то й місяць наперед. У відділі охорони здоров’я міськради цієї інформації не заперечують. Кажуть, що роблять усе можливе, але, попри всі старання, повернутися до попереднього режиму роботи лабораторіям, швидше за все, не вдасться.

Нещодавно до «Номер один» звернулася тернополянка Галина. Жінка вже похилого віку і має цілий комплект недуг, які восени та весною мають здатність загострюватись. Не став винятком і цей рік. Колишні недуги почали нагадувати про себе різкими болями. Тому жінка традиційно звернулася до дільничного лікаря. Та оглянула жінку і призначила додаткові аналізи. Здивуванню тернополянки не було меж, коли там їй повідомили, що прийняти її зможуть не швидше, ніж через два тижні.

- Як це через два тижні? Та ж мені лікування не призначили, - обурюється жінка. – Що мені весь цей час робити? На знеболюючих сидіти?

Сама жінка такого не практикувала, але каже, що у черзі чула, питання можна вирішити за кілька десяток гривень.

Подібний випадок трапився із ще однією тернополянкою - Вікторією. Жінка перебувала на останніх тижнях вагітності. Коли вона черговий раз прийшла на прийом до лікаря, та дала їй направлення на аналізи. У лабораторії жінці повідомили, що їй слід прийти приблизно через два тижні. Усе було б нічого, якби це не було після призначеної дати пологів.

- Абсурд, - обурюється жінка. – Тільки після того, як я зробила зауваження, мені перенесли дату та сказали прийти за кілька днів.

У відділі охорони здоров’я міськради наголошують, що проблеми з проведенням аналізів справді є, однак вони стосуються тільки планового лікування. Мовляв, якщо людина звертається з різким болем або загостренням, то таких пацієнтів обслуговують оперативно.

- Є два моменти, які впливають на роботу лабораторій. Перше – ресурси та можливості підрозділу. Служба може провести лише визначену кількість аналізів і зробити більше встановленого показника просто не має фізичної можливості. Крім того, пікові періоди звернення у лабораторії та лікувальні заклади мають сезонний характер. Так, наприклад, наприкінці літа медобстеження проходять школярі, також планові огляди - працівники певних категорій. Через великий наплив людей виникає різниця у співвідношенні запиту та можливостей. У результаті виникають черги, - зауважив начальник відділу охорони здоров’я міськради Ростислав Левчук.

Керівник галузі каже, що подібні звернення надходили і у відділ охорони здоров’я. По кожному конкретному випадку створено комісію.

- Ми намагаємось врегулювати ситуацію. Працюємо над оптимальною моделлю функціонування лабораторій. Частково вже вирішили це питання. Нещодавно було перерозподілено матеріальні ресурси. Аналізатори для проведення досліджень передали з лікарень з меншим навантаження у заклади, де кількість звернень більша, - заявляє Ростислав Левчук.

Інше, не менш важливе питання – фінансове забезпечення. Зважаючи, що галузь цього року отримала дефіцитний бюджет, реагенти доводиться купувати за

спецкошти. А ці суми далекі від тих, які потрібні для повноцінного забезпечення функціонування лабораторій.

- Розглядається варіант внесення аналізів у перелік платних коштів, однак це тривала процедура, яка вимагає зміни статусу закладів охорони здоров’я, - каже Ростислав Левчук. – Відповідний законопроект уже подано до Верховної Ради. Але, не очікуючи на рішення парламенту, ми вже наступного року плануємо перекваліфікувати одну з комунальних лікарень на неприбуткове підприємство. Тоді заклад почне працювати відповідно до розробленого бізнес-плану і самостійно регулювати фінансові процеси.

Неофіційно медики зазначають, що за кордоном пацієнти записуються на прийом до лікаря за кілька тижнів наперед. Це звична практика, до якої слід звикати і українцям, адже навіть якщо ситуація трохи стабілізується, повернути роботу лабораторій до звичного усім режиму вже не вдасться.

Офіційно

Черга на здачу планових аналізів обумовлена потужністю лабораторії, нормативами про кількість проведення аналізів лаборантом. У випадку ургентної ситуації, визначеної лікарем, пацієнт обстежується протягом 1 години в поліклінічному відділенні чи у будь-якому ургентному ЛПЗ міста, в який він потрапляє: за самозверненням, за направленням сімейного лікаря чи доставляється бригадою швидкої медичної допомоги. Якщо пересічний громадянин самостійно виявив бажання здати аналізи без направлення сімейного лікаря або раніше зазначеної лікарем дати, він може це зробити у будь-якій приватній лабораторії.

Відділ охорони здоров’я ТМР

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео