Підвищені пенсії тернополяни отримають у жовтні

 З 1 вересня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зріс з 949 грн. до 1 074 грн. В Головному управлінні Пенсійного фонду в Тернопільській області наголошують, що виплати будуть своєчасні, але перш ніж радіти підвищенню пенсій, потрібно перевірити чи є у вас необхідний стаж.

У зв’язку зі змінами, внесеними до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», що набули чинності 20 вересня, прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зріс з 949 грн. до 1 074 грн. вже з 1 вересня.

- Нами уже проведено перерахунок пенсій відповідно до чинного законодавства, - зазначила в.о. начальника Управління Пенсійного фонду області Алла Якубовська. - Варто наголосити, що збільшення розміру пенсій отримають не всі - лише 80,4% від загальної кількості пенсіонерів, а це - 225 937 осіб. 

До зміни прожиткового мінімуму підлягають особи, які мають необхідний стаж, а це - 20 років для жінок та чоловіків, які виходили на пенсію до 01.10.2011 та 30 років для жінок і 35 для чоловіків, які виходили на пенсію вже після зазначеної дати. Для тих, хто не має повного стажу, розмір мінімальної пенсії визначається відповідно пропорційно до наявного стажу, виходячи з того ж мінімуму - не більше 949 грн. Інваліди 1 та 2 групи  отримають пенсію 1 074 грн., незалежно від стажу.

Також збільшується максимальний розмір пенсії – 10 мінімальних прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб тепер становить 10740 грн. Для працюючих пенсіонерів, в яких було обмеження пенсій на рівні 15% відповідно після перерахунку зміниться з 1423,5 грн на 1611 грн. Якщо пенсіонер перестає працювати, йому обов’язково потрібно звернутись в органи пенсійного фонду.

Наразі, в Управлінні обіцяють, виплата буде здійснюватись своєчасно, відповідно до графіка, з 4 по 25 жовтня. Відомості вже передані на пошту та банки. В жовтневі пенсії враховані і доплата за вересень. Потреба на виплату пенсій у жовтні в фонді становить 469,6 млн грн. – це на 66 млн. більше, ніж минулого місяця.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео