Про що кажуть дерева, у Тернополі пояснив американець (фото)

В італійському дворику арт-галереї "Бункермуз" відкрилась експозиція «Що кажуть дерева?». Її автор - Ліланд Беті, уродженець американського штату Техас.

Ліланд за натурою – мандрівник, відвідав понад 50 країн світу. Останні 6 років живе у Перу. Нещодавно він відкрив для себе Україну, встиг багато помандрувати її просторами.

У Тернополі Ліланд Беті створив спільний проект із галереєю «Бункермуз». Для своїх майбутніх творінь він використав сухі дерева. Американець переконаний, що у кожного дерева своя історія, до кожного, як він каже, можна знайти індивідуальний підхід. Коли ж скульптор береться за роботу, то не знає наперед, що у нього "народиться" в руках. 

З одним сухим деревом Ліланд працював у Плотичі Тернопільського району. Під час роботи у дереві з'явилася тріщина. Майстер вважає: сталося через вплив негативної енергії від приміщення, де у свій час працювали кедебісти. Дерево росло поблизу.

— Для мене, як для художника, важливо не диктувати правила краси, а схопити природній момент, тому що він набагато вагоміший, ніж я, - каже американець. - Я ніколи не зможу зрозуміти або ж контролювати процес творення. Я можу тільки поєднатися з красою, яка чекає на мене. Я намагаюсь дослухатися до краси, що оточує мене, і цінувати її, замість того, щоби вирішувати, що таке краса ще до того, як побачу її.

Виставку Ліланда Беті можна побачити у «Бункермузі» до 23 жовтня. Опісля його скульптури встановлять у парках Тернополя.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео