День захисника України: хода, виставка військової техніки і покладання квітів

День захисника України у Тернополі святкуватимуть із розмахом. У програмі свята, що відбудеться у середу, 14 жовтня, передбачили: урочисту ходу, виставку військової техніки, покладання квітів до могил героїв у «Старому парку» і на цвинтарі, що на вул. Микулинецькій, а також цілу низку патріотичних заходів.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко своїм Указом скасував святкування Дня захисника Вітчизни, яке припадало на 23 лютого. Натомість Глава держави установив інше свято. Відтак щороку саме у день Покрови Пресвятої Богородиці, УПА і українських козаків, урочисто відзначатимуть ще й День захисника України.

У «коробках» по 20 осіб повз пам’ятник пройдуть вояки

- Є вказівки із Адміністрації Президента щодо нових традицій проведення свята, - каже заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Віктор Овчарук. – Тож ми зібралися уже вдруге організаційним комітетом, аби все обговорити і остаточно визначитися зі сценарієм.

Засідання організаційного комітету із підготовки і відзначення в області Дня захисника України відбулося сьогодні, 6 жовтня. Ще одне планують провести 12 числа.

- Цей день буде вихідним. Усі свідомі громадяни повинні долучитися до заходів, щоб продемонструвати шану захисникам рідної землі і свою небайдужість до розвитку національних військових традицій, - додає Віктор Овчарук. – Тані ж заходи, які ми обумовлюємо для Тернополя, мають пройти у районах.

Головною подією дня буде урочиста хода Театральним майданом. У «коробках» по 20 осіб пройдуть вояки 44-ї бригади, що базується у Тернополі, ліцеїсти, пластуни, ветерани УПА, афганці, працівники міліції і Міністерства із надзвичайних ситуацій. Передбачили також участь бійців нацгвардії та представників козацтва. Шикуватися колона розпочне об 11:30. Початок дійства – о 12.00. Учасники пройдуть по периметру майдану, віддаючи шану пам’ятнику Незалежності України.

- У закладах освіти і науки проведуть молодіжну і дитячу акцію «Напиши листа захиснику України», - каже заступник директора департаменту із питань культури, релігії та національностей  обласної держадміністрації Ігор Кульчицький. - Плануємо також підтримати акцію «Браслет нескорених». Молодь плестиме браслети із жовто-блакитних стрічок і даруватиме чоловікам.

Відбудуться молебні за Україну і український народ

Уздовж бульвару Тараса Шевченка аж до Українського дому «Перемога» можна буде оглянути деяку військову техніку, а також машини і оснащення, яким користуються у своїй роботі міліціонери та рятувальники. Принагідно працівники МВС презентуватимуть нову патрульну службу, набір у яку на Тернопільщині стартує 14 жовтня. Організатори також сподіваються, що Школа допризовної підготовки представить стенд, де вчитимуть збирати/розбирати автомат.

Окрім того, у бібліотеках, музеях, навчальних закладах усього краю, а також обласному архіві оформлять документальні і фотовиставки. Передбачені у програмі свята і покази фільмів про події на Сході країни під час здійснення АТО. Зокрема, обіцяють продемонструвати і стрічку «Капелани».

- Під час урочистої ходи ми оголосимо про покладання квітів до пам’ятників і пам’ятних знаків видатним діячам українського державотворення, борцям за незалежність України, а також до місць поховань загиблих учасників Революції  Гідності і учасників АТО, - додає Віктор Овчарук. – Буде транспорт, яким активістів із квітами відразу відвезуть у «Старий парк» і на Микулинецьку. Окрім того, в усіх церквах краю відбудуться молебні за Україну і український народ.

До речі, кількох членів організаційного комітету дуже тривожила погода. Мовляв, що робитимуть учасники свята, якщо стане холодно і дощитиме. Організатори запевнили, що зміни у сценарій вносити не будуть. Урочистості планують завершити за годину, тож змерзнути ніхто не встигне. До того ж, більшість учасників ходи – загартовані бійці і негода їх не страшить.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора  

Вибір читачів за тиждень

Відео