Кліматичні умови вносять свої корективи у структуру і терміни посівів зернових і технічних культур у ТОВ «Берегиня добра»

Уже другий рік поспіль посуха виставляє надскладні завдання місцевим хліборобам та змушує їх вносити корективи у структуру і терміни посіву зернових та технічних культур. У Синяві, що на Збаражчині, в минулі періоди співвідношення ярини до озимини було приблизно однаковим. Тепер через нестачу вологи у весняно-літній період майже сто відсотків посівних площ відводиться під озимий клин.

Кліматичні особливості також вплинули і на строки посівної кампанії. Якщо раніше озимий ріпак починали сіяти з половини серпня, то цього року – з 10 вересня. Практично в часі збігся посів ще й озимих ячменю та пшениці. І якби не наявність потужної техніки, говорить агроном Петро Довгалюк, важко було б справитися з посівною у відповідні агротехнічні строки. А так одним агрегатом лише за добу засівали 150 гектарів.

Всього у господарстві посіяно 260 гектарів озимого ріпаку, 300 га озимого ячменю і понад 900 га озимої пшениці. За день-два досіємо невелику площу пшениці і святкуватимемо «квітку», похвалився директор підприємства Іван Хаблюк.

Він задоволений, що на сходах ріпаку уже є по 3-4 листочки. Це підтверджує, що рослини, як на пізні посіви, розвиваються нормально. Звичайно, цьому передувала серйозна робота. Перед оранкою внесли КАС для активного перетворення поживних решток соломи, а під посіви – тукосуміш. Для покращення морфоструктури пересохлого ґрунту і закриття вологи по оранці провели каткування.

Крім того, на посівні площі внесли ґрунтовий гербіцид проти бур’янів та грамініциди для боротьби з падалицею пшениці, яка була попередником ріпаку. І ще одна важлива річ, зроблена місцевими хліборобами. Щоб не було розтріскування стебла ріпаку і щоб він добре перезимував, здійснюють додаткове його підживлення мікроелементами та вносять фунгіциди з регулятором росту.

Директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран, який побував на збаразьких полях, проінспектував посівні площі та зробив детальний аналіз ходу осінньо-польових робіт. Звернуто увагу на необхідність здійснення контролю за намуленими площами. Адже 26 вересня за годину випало 30 міліметрів опадів. Зливний дощ пошкодив більше 400 га ячменю і пшениці. Якщо не буде належних сходів, їх доведеться пересівати. На частині підготовлених під посів площ довелось проводити повторну культивацію, а це додаткові затрати.

Хоча цьогоріч осінньо-польові роботи проходять у складних умовах, у господарстві сподіваються, що урожай зернових і технічних культур наступного року буде не меншим нинішнього і роблять усе для цього.

Джерело: www.agroprodservice.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео