Тернополян «розвели» на 25 тисяч гривень

Дві тисячі гривень, шістсот євро, півтисячі американських та двісті канадських доларів – така ціна довіри тернополян телефонним шахраям. Якщо конвертувати валюту, загалом виходить сума у понад 25 000  гривень.

До 74-річного жителя обласного центру на стаціонарний телефон надійшов дзвінок від незнайомого чоловіка. Останній повідомив, начебто онук пенсіонера потрапив у дорожню пригоду, тому за непритягнення його до відповідальності потрібно заплатити гроші. І старенький заплатив. Дві тисячі гривень та двісті канадських доларів виніс до під’їзду і передав якомусь чоловікові.  Аналогічну схему збагачення шахраї того ж дня відпрацювали й на 68-річній пенсіонерці з Тернополя. Результат, мабуть, задовольнив дурисвітів, бо з рук старенької отримали  600 євро. Півтисячі американських доларів віддала невідомим й 48-річна тернополянка. Жінка таким чином «викупила з міліції»  свого сина.

Подібний  вид шахрайства набув на Тернопільщині загрозливого характеру. За добу міліціонери реєструють по два-три таких факти.  Аби  не перейти «епідемічний поріг», правоохоронці активно проводять профілактичну роботу: застерігають через  друковані засоби масової інформації, проводять роз’яснення по радіо, телебаченню,  розклеюють у людних місцях інформацію про схеми шахрайства та поради, як вберегтися від нього. Хтось дослуховується до порад правоохоронців, а дехто, на жаль, вчиться лише на власних помилках.

Тому вкотре нагадуємо! Якщо вам телефонують і повідомляють новини про аварію, бійку чи будь-яке інше правопорушення, яке вчинив хтось з ваших близьких,  не бігайте по хаті і не збирайте гроші, а зателефонуйте на лінію 102 і перекажіть історію, яку ви почули у телефонній слухавці. І вже від справжнього міліціонера довідайтеся правда це, чи ні.

Ще один важливий крок – зателефонуйте родичеві, з яким начебто трапилася біда. Навіть, якщо вам здалося, що у слухавці ви почули його голос , перевірте це. Телефонуйте тільки на його номер телефону.

Психологи підказують ще один спосіб – напередодні домовтеся з вашими близькими та рідними про кодове слово, яке ви повідомлятимете один одному у випадку небезпеки. Хай це нагадує дитячу гру, але, як показує досвід, така практика дієва.

І наостанок: за будь-яких обставин зберігайте здоровий глузд, не панікуйте, контролюйте свої дії. У випадку з шахраями така ваша поведінка останніх залишить «з носом», а ваші заощадження збереже.

Джерело: www.mvs.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео