«Траєкторія» творчості тернопільських митців

Учасники арт-групи «Сновиди» репрезентували тернополянам виставку живопису, графіки та скульптури «Траєкторія». В експозиції, що розмістилася в обласному художньому музеї, представлені роботи півтора десятка митців-краян.

Дизайнер, художник Олег Семців представив на виставці групу інсталяцій, об’єднаних назвою «Мова галактики». Зізнається, що стимулом для втілення таких витворів стали популярні нині наукові передачі та фантастичні фільми. Проте не менше робіт у автора є і на інші теми, зокрема політичні та соціальні.

— Ось це макова квітка. Правда, вона більше схожа на космічну, ніж на земну. Але така інтерпретація. А тут — власне корінь вишні. Хто би подумав, що він такий вузький і довгий, ─ демонструє свої витвори Олег. Вказує на ще одну, блискучу композицію на краю столика. — Ця ж робота найдавніша з представлених. Перетерпіла багато видозмінень, коли я її формував, а оскільки це була праця з новим матеріалом, елементи не хотіли стояти так, як потрібно було. Я експериментував. Вона була інших кольорів: і золотистого, і коричневого, а тепер ось така срібляста. Тобто мої роботи видозмінюються, живуть і на кожній виставці — в інших категоріях.

Художник Микола Кафтан також долучився до проекту «Сновид». В експозиції можна побачити дві його роботи. Перша картина — «Осіння пора», друга на тему АТО. Щодо останньої, зізнається, творчий задум визрівав довго. Сюжет полягає у тому, що солдат зображений у бліндажі з дитячими малюнками, бушлатом, автоматом. Він сів поїсти, витягнув кусок хліба, сало. Перед ним також мобільний телефон і фотографія дочки. На світлині напис: «Татку, я тебе дуже люблю». Так картина і називається.

Організатор виставки художниця Любов Поворозник зазначає, що всі роботи дуже різні й тим виставка є цікава, бо кожен глядач знайде для себе щось на свій смак.

— Експозиція об’єднана спільною назвою «Траєкторія», бо кожен є крапочкою, яка лишає свій слід, — каже Любов. — І хоча ми всі різні, але разом робимо одну роботу та займаємося тим, що любимо.

«Траєкторія» — не перше дітище «Сновид». Ініціатор створення арт-групи Олеся Гудима зазначає, що кожен такий захід є своєрідним творчим звітом. Цілий рік митці працюють, не шкодуючи зусиль, а потім показують поціновувачам мистецтва свої роботи. Таким чином демонструють краянам рівень творчості Тернополя.

Загалом Олеся вважає «Сновиди» спільнотою фанатів мистецтва. Група існує уже чотири роки та включає майже дві сотні митців різного віку, статусу, напрямів у творчості. Серед них — вчителі, учні, студентки, домогосподарки. Засновуючи «Сновиди», вона хотіла дати шанс усім людям, адже, наприклад, у спілки художників до кандидатів є певні критерії, конкурси, форми відбору.

Уже невдовзі після прийняття митців до «Сновид» Олеся мала змогу спостерігати творчий ріст деяких учасників арт-групи, бо ці люди вірили, розвивалися і показували найбільш достойне, на що були здатними. Група, зазначає ініціаторка, має таку назву тому, що кожен із нас живе у двох світах: реальному та вимріяному. І, можливо, в тому вимріяному світі ми є більше справжніми, ніж у цьому, звичному і буденному.

Джерело: vilne.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео