У Тернополі на немовлятах нажилися на мільйони

Про реконструкцію комунального закладу Тернопільської обласної ради Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» по вул. Замкова, 10 оголосили ще восени 2012-го. Мільйони виділили, а результатів немає.

На засіданні колегії департаменту розвитку інфраструктури, транспорту та туризму облдержадміністрації торкнулися питання довгобудів. 

- Наступний рік вже «не за горами», - зазначив керівник тернопільської ОДА Степан Барна. - Ми взялися за 45 об’єктів, з них щонайменше 35 буде здано в цьому році. Але здача об’єкту повинна бути не лише «для галочки». Взяти до прикладу Тернопільський перинатальний центр «Мати і дитина», за попередніми підрахунками контролюючих органів, нестача складає приблизно 2 мільйони гривень - хтось вкрав, а комусь доведеться закривати ці прогалини. Тому, коли ми збиралися на нараду по перинатальному центрі, ми розуміли, що проектно-кошторисна документація не дозволяє здати стовідсоткового об’єкту. Те, що було зроблене - знищене, а приміщення закинуте. І обладнання на суму 1,5 мільйони євро перебуває на збереженні в одному з районів. По обладнанню також є недостача на 1 мільйон гривень.

Нагадаємо, ще в 2012 держава виділила 52 мільйони гривень, аби в Тернополі з’явився новий сучасний перинатальний центр. Тернопільські медики стверджували, що реконструйований перинатальний центр дозволить майже на 30% знизити дитячу смертність, а на 10% – жіночу. Покращаться умови перебування вагітних, породіль, будуть відкриті індивідуальні пологові зали, обладнані сучасним устаткуванням. 

Перинатальний центр єдиний в області, який обслуговуватиме вагітних з передчасними пологами, з патологіями та з вродженими вадами розвитку плода. Передбачалось, що в оновленій будові лікарі змогли б приймати від 20 до 25 пологів, тоді як зараз  приймають 8-10. Але не так сталось, як гадалось - ремонт триває роками.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео