9 жовтня вшановують пам’ять Івана Богослова

Сьогодні християни вшановують пам’ять святого євангелиста Іоана Богослова. Апостол Іоан був улюбленим учнем Ісуса Христа. Спаситель любив його за жертовну любов та душевну чистоту.

«Апостол любові» – так називають святого Івана Богослова, пам’ять якого Церква вшановує дев’ятого жовтня за новим стилем. Як відомо, в Ісуса Христа було дванадцять вірних учнів – апостолів, які супроводжували Його упродовж земного життя, а після смерті несли Його слово у світ. Та був серед них один, якого Спаситель світу виділяв найбільше за жертовність та чистоту і, після смерті на хресті, доручив йому опіку над своєю Матір’ю – Богородицею.

Є три основних учня: Петро, Яків та Іван. Ця трійця була найбільш наближена до Христа. Невідомо, чому Ісус так постановив. Проте постать Івана своєю ревністю спонукає Христа відкривати цим трьом особливі тайни: воскресіння доньки Яїра, Преображення тощо. Це ті випадки, коли інші апостоли залишалися осторонь. Відомо, що своє Євангеліє Іван писав найпізніше. Це був особливий апостол, тому особливим було і його Євангеліє. Адже описує більше подій мученицької смерті Спасителя і загалом про те, що говорив Ісус своїм учням напередодні смерті.

Крім Євангелія, є  й інші писання Івана, подібні за змістом. Їх основна тема – любов Божа до людей, яка розкривається у смерті і воскресінні Ісуса.

Джерело: tv4.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео