Чим Тернопільщина може привабити закордонних партнерів (відео)

«Терен» уже повідомляв, що 8 жовтня у Тернополі розпочалося виїзне засідання Міжнародного трейд-клубу. Майже півтора десятка представників зарубіжних країн знайомляться з провідними підприємствами Тернопільщини, вивчають їх експортний потенціал і виробничі потужності.

"Терен" запитав у голови Тернопільської ОДА Степана Барни, чим може область привабити закордонних партнерів.

- Перспективи розвитку наступні: перше - це агробізнес, друге - переробка, третє – промисловість, - відповів Степан Барна. - Ми маємо прекрасну практику, як повинні розвивати інвестиційний бізнес на Тернопіллі. Ми вийшли з формату збільшення потужностей, перейшовши на формат виробничих можливостей. У Чорткові у планах запускати підприємство з виробництва проводки для Porsche Cayenne. Це практика, яка дає можливість залучення коштів у Тернопільську область. Такі напрямки окреслені практично у всіх сторонах, і ми зараз говоримо про необхідне залучення коштів у аграрний сектор, зокрема про переробну промисловість. Проявляється зацікавленість з боку підприємств іноземного походження. Наявний приклад по господарюванню із залученням іноземних інвестицій - "МікроГен Україна". Я вважаю, що всі ці напрямки є актуальні і доцільні. Ми будемо сприяти усім підприємствам, які будуть створюватися на території Тернопільської області, будуть сплачуватися податки і створюватися робочі місця.

Нас цікавить промисловість переробна, садівництво, рослинництво, яке дає можливість працювати людям. Дані перелічені об'єкти - наша стратегія. Наша мета у кінцевому результаті - продукувати не сировину, а товар, який повинен стояти на полицях магазинів. Якщо ми цього досягнемо, ми отримаємо максимальне залучення людського ресурсу у Тернопільській області і створимо додаткові робочі місця.

Юлія ПАЛЕНИЧКА

Довідково: З 1992 року в Україні працює громадська організація - Міжнародний Трейд-клуб, який об’єднує співробітників з торгово-економічних питань майже 60 посольств іноземних держав і міжнародних організацій, акредитованих в Україні.
Основною метою діяльності Трейд-клубу є ознайомлення іноземних дипломатів з економічним потенціалом України, областей, окремих промислових підприємств, надання сприяння українським центральним та місцевим органам державного управління у залученні іноземних інвестицій, встановленню ділових контактів між вітчизняними та іноземними підприємцями.
За роки діяльності Трейд-клубу дипломати неодноразово відвідували регіони України, в тому числі Тернопільщину, де мали зустрічі з керівництвом областей, знайомилися з роботою підприємств різних форм власності, зустрічалися  з представниками ділових кіл регіонів.
Результатами роботи Трейд-клубу є позитивна динаміка росту зовнішньоторговельного обігу регіонів, збільшення надходження до областей іноземних інвестицій, створення спільних підприємств та відкриття представництв іноземних компаній. Поїздки до областей здійснюються виключного за рахунок коштів іноземних дипломатів. На засіданнях у Києві члени Трейд-клубу зустрічаються з членами Уряду України, представниками ділових кіл.

Вибір читачів за тиждень

Відео