Книга Василя Махна у списку премії «Книга року ВВС-2015»

ВВС оприлюднила лонг-ліст літературних премій "Книга року-2015" і "Дитяча книга року-2015", які проводять у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Книга Василя Махна "Дім у Бейтінґ Голлов" у списку премії «Книга року ВВС-2015».

Василь Махно раніше відомий українському читачу, як поет і есеїст. "Дім у Бейтінґ Голлов" - його дебютна книжка малої прози.

За сюжетом пара закоханих приїздить орендувати старезний дім у Бейтінґ Голлов, аби провести зиму подалі від міста, ближче до океану, тиші, усамітнення. Як і старий дім, ці взаємини вже розхитані та риплять. Усамітнення та взаємини складно переносять появу Іншого – нехай це і привид із минулого життя. І все, що залишається – це обживати чужий старовинний будинок. Так само як подорожні з України обживають нову країну, нове життя, але чи можуть вони самі себе обжити? Як жити з собою?

Василь Махно доволі тонко говорить про складні точки людського життя. Ось німфоманка-сексотка з Чорткова, вбита за співпрацю з НКВД, ось продавчиня пива з автовокзалу, ось розкута іноземка-мандрівниця, а це двоє українців у пошуках фіктивного шлюбу з полячкою… Всі ці образи – не соціальні замальовки з життя емігрантів, а лабораторії для дослідження людських емоцій. Кожен із них – особливий ракурс погляду на ту саму проблему, а чи й на себе самого.

Вітаємо Василя Махна з блискучим дебютом. Василь Махно в своїх інтерв’ю, що присвячені новій книжці, називає за своєрідні "маяки" імена Габріеля Гарсія Маркеса, Григора Тютюнника, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника, Миколи Хвильового та Григорія Косинки. Ці вітри легко вловити та розрізнити. Сюди ж додайте заморські акценти, не дуже типові для прози українських авторів. Недаремно Василь Махно вже певний час живе у Нью-Йорку. Не просто так оповідання збірки "Дім у Бейтінґ Голлов" навпіл поділено між Нью-Йорком і Чортковом, рідними містами письменника.

Вибір читачів за тиждень

Відео