На подорожчання яких продуктів слід очікувати тернополянам у жовтні?

Споживча інфляція в жовтні може сповільнитися до 1,2%. Проте продукти харчування продовжать дорожчати. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні, пишуть «Фінанси».

Імовірність реалізації прогнозів, заявлених урядом, щодо підвищення цін на хліб, а також сезонне підвищення цін на молочну продукцію і яйця зберігаються. Крім того, Кабінет Міністрів у вересні скоротив список цінового регулювання по ряду продуктів. Зберігається також ймовірність зростання цін на цукор у зв’язку з початком періоду цукроваріння і високою вартістю енергоресурсів для цукрових заводів. Враховуючи високі кредитні ставки і проблеми з ліквідністю, свої ризики аграрії будуть реалізовувати у підвищенні цін.

Важливим фактором для зростання інфляції стане фактичне підвищення тарифів на тепло для населення на 72%, а також абонентської плати на фіксований місцевий зв’язок на 17,5%. У той же час, сезонне зниження тарифу на газ з 1 жовтня для населення при споживанні обсягу до 200 м³/місяць зробить понижуючий ефект на інфляцію.

«Стабільність валютного ринку і жорстка монетарна політика залишаються важливими факторами стримування інфляції. На додаток, понижуючий ефект буде надавати зняття мит на автомобілі на 5%. І хоча процес зниження цін буде тривалим у міру розпродажу складу, перші пониження будуть помітні вже в жовтні», — прогнозує Андрій Шевчишин.

У той же час, зростання мінімальних зарплат і пенсій не зробить тиску на ціни, оскільки буде знівельовано підвищенням комунальних тарифів.

У листопаді-грудні ціни на основну групу споживчих товарів, на думку експерта, можуть стабілізуватися, а інфляція сповільнитися до 0,5% -0,8% на місяць. Однак головним драйвером зростання інфляції залишаться продукти харчування. За підсумками року інфляція може скласти 44,6%.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео