Курсанти перед клятвою вчились марширувати у Збаразькому замку (фото)

- Степане! Ну скільки разів тобі говорити? Музика з динаміка нехай тебе не збиває. Головне, щоб перший удар бубна співпав з кроком лівої ноги. А то ти починаєш правильно, тоді чомусь збиваєшся, потім починаєш дріботіти, намагаючись марширувати «в ногу». А як воно виглядатиме в день клятви?

Директор Тернопільського професійного коледжу з посиленою військово-фізичною підготовкою Василь Процик звертається до високого юнака у перший шерензі колони хлопців і дівчат. На подвір’ї Збаразького замку напередодні Покрови молодь тренувалася марширувати під фонограму.

Сьогодні, 14 жовтня, курсанти складають клятву на  вірність Україні. 

- Символічно, що ця подія відбуватиметься у день Покрови, який пов'язаний із козаччиною і сьогоденням. Складатимуть клятву 130 курсантів – дівчат і хлопців, практично зі всієї України, - каже Василь Процик.

Коледж у Збаражі був створений на базі реорганізованого професійно-технічного училища № 25.

- Головне наше завдання – підготувати молодих громадян до життя і армійської служби, - продовжує Василь Процик. - Будемо відвертими, за останні 20 років військово-патріотичному вихованню не надавалась достатня увага. А тому діяльність таких коледжів, як наш, спрямована на вирішення проблем, що стосуються мобілізації в Україні. Йдеться про формування відповідної системи підготовки, спеціалістів з експлуатації, ремонту та обслуговування військової техніки та інших спеціальностей, потрібних суспільству. Наш навчальний заклад – нового типу. Випускники отримуватимуть документи про загальну повну середню освіту і також одну-дві, а навіть і три спеціальності. Співпрацюємо з Міністерством оборони України. Вже маємо державне замовлення на 180 випускників. Всього ж у нас є 360 курсантів та учнів. Маємо дев’ятий клас з допрофесійної підготовки. Інші групи поділені за майбутніми спеціальностями. Серед них – тракторист-машиніст широкого профілю, слюсар-ремонтник автомобілів, кухар–кондитер, оператор з обробки і захисту інформації, оператор комп’ютерного набору. Поступово вводитимемо й інші спеціальності, бо нині розвиток технологій та нової техніки вимагає сучасних підходів. І тут, сподіваюсь, нам допоможуть військові, зорієнтують, на що зробити акценти. Переконаний, що підготовка фахівців, які зможуть продовжити службу чи матимуть роботу у Збройних Силах України, вигідна державі.

Василь Процик також повідомив, що очолюваний ним коледж, як й інші подібні заклади, – це пілотний проект. Ним передбачено створення професійних навчальних закладів з якісної військово-професійної підготовки. Перший етап такого пілотного проекту - підготовка у новостворених професійно-технічних навчальних закладах кваліфікованих спеціалістів для Збройних Сил України. А другий - поширення досвіду у навчальних закладах інших областей України.

Але, це буде пізніше. Спочатку – клятва на вірність Україні. І коли ви читаєте ці рядки, молоді хлопці і дівчата вже урочисто прийняли її, цю клятву, урочисто-синхронно відмарширували «в ногу» повз керівників області, району, ветеранів Другої світової, бійців АТО та збаражців, які прийшли їх привітати з таким пам’ятним днем.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео