Колишньому прокурору Кременецького району після скоєної ним смертельної аварії повернули права

Влітку «Терен» писав про ДТП, в якому «прославився» заступник прокурора Кременецького району Юрій Ковалик. Аварія, нагадаємо, сталася близько сьомої ранку 7 липня на вулиці Дубенській у Кременці. 28-річний Ковалик на «Пежо-407» виїхав на зустрічну смугу і врізався у «ВАЗ-2115», яким кермував житель Скалата Підволочиського району Сергій Хлистун.

Потерпілий отримав переломи ніг, грудного хребця, численні забої. Попри намагання медиків врятувати йому життя, чоловік через тиждень помер.

Відтоді, інформує ternopillive.com.ua, минуло три місяці, однак винного у смерті Сергія й досі не притягнуто до кримінальної відповідальності, більше того, йому навіть не оголосили про підозру…

– Напередодні аварії Юрій Ковалик святкував Івана Купала у селі Великі Бережці Кременецького району, – розповіли активісти ГО «Народна рада Кременеччини», – а вранці напідпитку повертався додому. За висновками експертизи, в його крові на момент ДТП виявили 2,5 проміле алкоголю. Якщо прочитати, які наслідки бувають при такій кількості алкоголю, то можна зрозуміти, що реакція водія за кермом автомобіля стає непередбачуваною навіть за нормальних погодних умов у світлий період доби. Інколи це призводить до смерті за кермом від гострого отруєння етиловим спиртом і, як наслідок, дорожньо-транспортної пригоди. Тоді аварія сталася близько сьомої години ранку, а кров на аналіз відбирали о 12 год., тобто після ДТП минуло понад п’ять годин. Крім того, Ковалик у лікарні був під крапельницею – тобто кров фактично очищувалась. Тож скільки насправді проміле було на час зіткнення, можна лише припустити.

На початку серпня у Кременеці після ДТП провели відтворення. І все б нічого, якби його не проводили без свідків, а це означає, що потім результати відтворення можуть бути скасовані судом.

– Юрій Ковалик на відтворенні показував, що проїжджою частиною дороги рухались пішоходи, і він, об’їжджаючи їх, протаранив зустрічне авто, – розповідають активісти. – Виникає запитання: чи міг він взагалі щось бачити та розуміти, будучи в алкогольному синдромі?!

Юрій Ковалик

Відразу після аварії проти Ю. Ковалика порушили кримінальне провадження за ч.1 ст. 286 ККУ, але у зв’язку зі смертю потерпілого його дії перекваліфікували на більш тяжкий склад злочину, за ч.2 ст. 286 ККУ – порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинили смерть потерпілого. Санкція інкримінованого злочину передбачає позбавлення волі на термін від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на термін до трьох років.

– І хоча Юрія Ковалика й звільнили з органів прокуратури, йому досі не оголошено навіть підозри, – сумно зітхає родичка загиблого Ольга. – Він ходить, як вільна людина, йому навіть повернули водійські права. В обласній прокуратурі нам лише дають банальні відмовки: «Ведеться досудове розслідування… Все в межах правового поля…». Наразі ми чекаємо на результати транспортно-трасологічної експертизи, що проводиться у Львові. Це вже повторна експертиза, бо перша, яку проводили в Тернополі, довела, що Ю. Ковалик таки виїхав на зустрічну смугу, через що скоїв ДТП. Його ж, звісно, такі результати не влаштували, тому й проводиться експертиза вже вдруге. Щодо того, чому винуватцю аварії не оголосили підозри, то нам слідчий з обласної прокуратури пояснив, що її оголошують тоді, коли вже є всі докази провини. Але, очевидно, їм недостатньо ні слів свідків, ні смерті людини, ні того, що Ковалик був за кермом у стані алкогольного сп’яніння. Добитися справедливості стає щоразу важче. В країні нічого не змінюється. У нас тільки за «колоски» відразу засудять, а коли крадуть вагонами та мільйонами або злочин скоїть високопосадовець, правосуддя заплющує очі…

Вибір читачів за тиждень

Відео