Чому у паспорт варто повернути "п'яту" графу? Аргументи тернопільських депутатів

Тернопільська облрада просить Верховну Раду України відновити запис про національність у державних реєстраційних документах і провести перепис населення у 2016 році.
Про це йдеться у зверненні до Верховної Ради, прийнятому вчора, 15 жовтня, на сесії облради.

Депутати нагадують, що 26 червня 1992 р. комуністична більшість (так звана "група 239") Верховної Ради прийняло постанову "Про затвердження положень про паспорт громадянина України, про свідоцтво про народження..." (№2503-ХІІ), якою у порушення принципу верховенства права, закріпленого в міжнародних правових актах ООН, ЮНЕСКО, Ради Європи, була вилучена графа "національність" з українського паспорта.

"12 вересня 2002 року став "чорним днем" для українців. Кабінет Міністрів України, очолюваний уродженцем Молдови А. Кінахом, з благословення президента Л. Кучми, прийняв постанову №1367, якою вилучив зі свідоцтва про народження запис про національність батьків, а зі свідоцтва про шлюб – національність подружжя", - йдеться в документі.

"10 листопада 2010 року Кабінет Міністрів України, в якому етнічних українців було менше ніж пальців на одній руці, на чолі з уродженцем Росії Н.Азаровим прийняв постанову №1025 "Про затвердження зразків актових записів цивільного стану, описів та зразків бланків...", яким завершив процес денаціоналізації українців, вилучивши графу "національність" з усіх бланків про державну реєстрацію", – додається у зверненні.

Облрада просить закріпити в Конституції положення, що українці є корінною (титульною) нацією в Україні і повинні бути представлені в органах державної влади та органах місцевого самоврядування пропорційно населенню України.

"Також просимо повернути етнічним українцям та представникам національних меншин право мати запис про національність у державних реєстраційних документах. В порядку законодавчої ініціативи внести до Верховної Ради України законопроект про відновлення графи "національність" у паспорті, свідоцтві про народження, свідоцтві про шлюб, свідоцтво про усиновлення, свідоцтві про смерть, заяві про народження дитини, заяві про шлюб та інших реєстраційних документах", – йдеться у зверненні.

Крім того, депутати просять провести в 2016 році перепис населення в Україні з обов'язковим зазначенням графи "національність" у переписних аркушах. Інакше, зазначає депутатський корпус, "при такому безнаціональному веденні державної реєстраційної документації наші діти, онуки, правнуки, майбутні покоління не зможуть довести, якого вони роду-племені, чиї вони нащадки".

Нагадаємо, перший Всеукраїнський перепис населення пройшов 5 грудня 2001 року. Другий перепис планувалося провести в 2011 році, проте в 2010 році Кабінет міністрів переніс його проведення на 2012 рік, а в жовтні 2012 року - на 2013 рік.

Восени 2013 року Кабмін Миколи Азарова втретє переніс проведення другого всеукраїнського перепису населення - відразу на 2016 рік.

У той же час нова влада до питання перепису населення не поверталися, і її програма та дата проведення залишаються не затвердженими досі.
Джерело: unian.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео