Щоб реставрувати свої полотна у Нью-Йорку, Сальвадор Далі приносив їх до тернопільського маляра

Діонізій Шолдра - унікальний чоловік, який народився і помер у Тернополі. Але багато років жив у Польщі, Австрії, США, Франції, Канаді, Іспанії. Маляр, реставратор, а ще - філософ за вдачею.

До 90-річчя з Дня народження у Тернопільському обласному художньому музеї відкрилась виставка його робіт під тематичною назвою "Маляр неба і самітніх дерев". 49 полотен. На вернісаж пам'яті завітали друзі, колеги по роботі, які його добре пам'ятали, родичі. За два тижні до "золотого вересня", дізнавшись, що є у списках на знищення, Діонізій встиг виїхати з України...

Повернувся, коли "розвалився" Союз. Працював у художньому музеї. Згадує колишній "збирач" музейних фондів  Сергій Музика: "Це була дуже світла й енергійна людина, справжній галицький інтелігент, таких вже, на жаль, немає. Коли він працював у Нью-Йорку, до нього на реставрацію приносив картини знаменитий Сальвадор Далі. Останній, малюючи свої полотна, часто не дотримувався технологій і вони дуже швидко обсипалися. Велич людини проявляється у її ділах. Це стосується Діонізія Шолдри". 

Освіту здобував в Австрії, мав реставраційне ательє, оскільки жити у вільному світі з доходів маляра було неможливим. У нашому місті реставраторів не було (та й до сьогодні нема). Шолдра залишив після себе учня - Івана Кузика. Навіть одна з ікон, яка у нас зберігається, має два підписи: Шолдра і Кузик.

На Заході Діонізій спілкувався із відомими світового значення художниками. До нього тягнулися як до професіонала, його любили і поважали. По собі він залишив "Книгу творчости українських митців", над створенням якої працював за кордоном. В одному з листів до товариша, Діонізій написав, що в Іспанії у нього є чудовий будиночок, але серце своє він залишив у Тернополі.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео