Аграрії Тернопільщини можуть розраховувати на державну підтримку

Мінагрополітики пропонує спростити доступ до державних дотацій для тваринників. Днями на офіційному сайті міністерства був виставлений на громадське обговорення проект урядової постанови, що прописує новий порядок використання коштів, виділених у бюджеті на субсидування тваринництва (в цьому році мова йде про 250 млн грн). 

Якщо документ ухвалять, держпідтримка буде вестися “за заявницьким принципом в рамках виділеного фінансування”. Простіше кажучи, чиї прохання чиновники розглянуть першими, ті й отримають гроші, пише Деловая столица.

Держава готова субсидувати розведення корів вітчизняної селекції, свиней елітних порід, племінних овець, а також гасити частину процентної ставки кредитів, узятих на придбання молодняка. На дотації можуть претендувати господарства, що інвестували кошти в тваринницькі ферми і кооперативні м'ясопереробні підприємства.

При цьому міністерство значно скорочує перелік документів, необхідних для отримання держпідтримки. Наприклад, з переліку виключені довідки про відсутність у підприємства заборгованості по зарплатах, про стан банківського рахунку і відсутність прострочених кредитних виплат. Зникла і норма, за якою перевага віддається тим, хто будує тваринницькі комплекси за енергозберігаючими технологіями, затвердженими державою інноваційними проектами. У міністерстві упевнені, що нові правила субсидування допоможуть стабілізувати ситуацію в тваринництві і сприятимуть нарощуванню поголів'я, у тому числі, племінного.

Криза у вітчизняному тваринництві останніми роками дійсно лише посилюється. На початок осені поголів'я ВРХ у вітчизняних господарствах зменшилося на 7,1% до 4,4 млн голів. Поголів'я свиней за останній рік скоротилося на 3,3% (до 7,7 млн), овець і кіз - на 6% (до 1,7 млн). І це при тому, що державна програма дотацій як по напряму племінного скотарства, так і на будівництво ферм діє в Україні вже десять років.

Останніми роками на ці цілі з бюджету виділялося по 300-400 млн грн. Але, як видно, належного ефекту ці гроші не зробили. Багато в чому – через діючу систему розподілу засобів. У 2012 році в галузі навіть спалахнув скандал: багато фермерів відмовлялися від допомоги, стверджуючи, що як тільки вони отримують гроші, їх відразу ж бере "під ковпак" СБУ, перевіряючи законність виділення засобів і їх цільове використання. У той же час без проблем отримували і витрачали субсидії великі господарства, що мають сильне лобі в Мінагрополітики, наприклад, "АПК - Інвест" Бориса Колєснікова і Harveast Рината Ахметова.

На початку цього року парламент вніс зміни до закону про держпідтримку сільського господарства, яким зняв обмеження з отримання компенсацій на будівництво ферм. Якщо раніше на них могли претендувати лише комплекси, в яких міститься не менше 500 голів ВРХ і 1,2 тис. свиней, то тепер прив'язки до чисельності поголів'я немає. Прийняття цієї норми, з чуток, пролобіювали Спілка обслуговуючих кооперативів та Асоціація фермерів і приватних землевласників України.

Не виключено, що ці профільні організації доклали руку і до розробки нинішнього проекту урядової постанови. Іван Томич, що очолює ці організації, є досвідченим лобістом. За неофіційними даними, саме з його подання аграрне відомство нещодавно розробило законопроект про звільнення кооперативів від ПДВ на ввезення сільськогосподарської техніки.

На користь цієї версії говорить і той факт, що в проекті постанови про спрощення порядку отримання держдотацій лобісти передбачили для дрібних і середніх господарств безперечну перевагу. Якщо зараз заявки розглядає спеціальна комісія Мінагрополітики, то з прийняттям цього документу основні повноваження отримають регіональні чиновники, достукатися до яких провінційним фермерам значно простіше.

Вибір читачів за тиждень

Відео