На Тернопільщині триває осінній призов

Попри те, що мобілізація в Україні офіційно завершена, Тернопільський обласний військовий комісаріат  без діла не сидить. Адже зараз триває призов військовозобов’язаних на службу за контрактом та на строкову службу, а також формування та удосконалення можливостей загонів оборони області.

Повістки не залежать від мобілізації

– Зараз триває доукомплектування військових частин військовозобов’язаними, тобто в майбутньому військовослужбовцями, ті, які по проходженню певної фахової підготовки стають професійними військовими. Це дуже серйозна альтернатива  мобілізації. Ми всі чудово знаємо, що вона у нас проводилась із дуже великими потугами. А тут люди, йдучи на військову службу за контрактом,  мотивовані, вони  знають, що отримують певне грошове забезпечення, мають потужні соціальні пільги, забезпечуються житлом, і в подальшому, якщо військова частина укомплектована військовослужбовцями служби за контрактом, потреби проводити мобілізацію відповідно не буде, – пояснює обласний військовий комісар Володимир Катинський.

Що ж стосується призову на строкову військову службу, то він триває ще з 1 вересня. Володимир Катинський наголосив, що військовослужбовці строкової служби до участі в бойових діях залучатися не будуть, а нестимуть службу в пункті постійної дислокації військових частин.

– Особовий склад з частини «підняли» і перевезли в зону проведення АТО. Але на їхньому місці повинні бути ті люди, які можуть нести службу і забезпечувати порядок у військовій частині. Тому саме строковики повинні заповнити нішу військовослужбовців, які виконують завдання в зоні АТО, – каже Катинський.

Зараз також проводиться відбір військовозобов’язаних у загони оборони. Це саме ті підрозділи, які будуть сформовані безпосередньо у разі настання воєнного часу і вони ж  таки будуть здійснювати охорону на території Тернопільщини.

Що ж стосується проведення заходів підготовки до чергової хвилі мобілізації, то вони тривають, а військовий комісаріат займається уточненням даних громадян донині.

– Попереджаю всіх наших військовозобов’язаних, до яких приходить повістка: так, мобілізація закінчилась, але вас можуть викликати для уточнення особистих даних. Не лякайтесь, приходьте  у військовий комісаріат. Якщо у вас побільшало діток і ви вже не підпадаєте під мобілізацію, ці дані потрібно подати у військкомати за місцем проживання. Також якщо ваш чоловік уже проходив службу в добровольчих формуваннях – це також потрібно уточнити. Бо іноді люди знаходяться на обліку в одному військкоматі, а призвані іншим, – наголосив Катинський.

План виконали на третину

Попри те, що осінній призов – це аж ніяк не мобілізація, та охочих і тут небагато.

– Викликає велике занепокоєння низька явка призовників до дільниць. Підготовчі заходи ми почали здійснювати з 1 вересня. До них входить вивчення особистих якостей призовника та проходження медичного огляду. Та, на жаль, завдання було виконано лише на третину, – каже заступник військового комісара області Олег Денисюк.

Через це полковник попередив, щоб тернополяни не дивувались, коли бачитимуть біля своїх дверей і на подвір’ї дільничого інспектора або представника міліції, який здійснюватиме примусовий привід громадян. Адже, згідно з Конституцією України, захист Батьківщини є обов’язком для кожного.

– Для того, щоб не нести кримінальної відповідальності за ухилення від служби в армії, необхідно з’явитися до військового комісаріату, – каже полковник Денисюк.

До речі, призивають на строкову службу чоловіків, яким до дня відправки у військові частини виповнилось 20 років. Правда, певні «преференції» мають освітяни, які можуть користуватись  правом на відстрочку незалежно від того, в якій місцевості ведуть освітянську діяльність.

Не змінилися також і терміни служби: всі громадяни проходитимуть її протягом 18 місяців за винятком тих, хто здобув ступінь «магістра». Для них служба триватиме 12 місяців.

Планове завдання для Тернопільщини зараз –  близько 300 строковиків. Усі вони служитимуть у західних регіонах України за винятком двох команд, що будуть відправлені в Харківську та Миколаївську області. Перша відправка відбудеться 3 листопада. Близько 40 юнаків поїдуть на військову службу на Львівщину в село Старичі Яворівського району.

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео