Пісенний вернісаж у Теребовлі

У Теребовлі Народний аматорський ансамбль української пісні «Трембовляни» районного будинку культури, мистецьким керівником якого є Ігор Бойчук, представив свої кращі роботи. «Трембовляни» планували виконати 12 пісень, та глядачам, як виявилося, того було замало, й колектив із задоволенням та на радість усім заспівав ще три пісні.

Розпочався пісенний вернісаж піснею «В Теребовлі». І, зрозуміло, здійнявся шквал аплодисментів, адже слова були про рідне місто, а музична мелодія викликала то захват, то жаль, то ностальгію, серця у глядачів то стискалися, то хотіли вирватися з грудей… Далі пішли патріотичні, стрілецькі та повстанські пісні, на козацьку тематику й народні. Також було виконано декілька пісень, музику і слова до яких написав Ігор Бойчук.

Про цю надзвичайну людину, одного із засновників ансамблю, музиканта, самобутнього композитора, професіонала своєї справи слід розповісти дещо детальніше. З приходом пана Ігоря у 1991 році на роботу в РБК «Трембовляни» (перша їхня назва була «Театр української пісні «Трембовляни», її лише у 1998 році перейменували у сучасну назву) стрімко увірвалися в культурне життя не лише рідного краю, а й вийшли на терени області і за її межі - у столицю України та за кордон.

Розповідати про Ігоря Бойчука окремо не можливо, бо він є часткою моноліту «Трембовлян», усе своє життя присвятив ансамблю. Цьому самодіяльному композитору належить понад 150 пісень. А його пісня «Теребовле моя» з деяких пір стала неофіційним гімном міста, багато інших завойовували призові місця, є різноманітними дипломантами, мали інші почесні відзнаки під час різних заходів – творчих звітів, концертів, фестивалів, починаючи з районних, обласних, республіканських та закінчуючи закордонними.

Інша пісня митця - «Ода культурі» в 2013 році стала гімном регіонального фестивалю «Забави у княжому місті». А вже в 2014 році з його душі виходять пісні, присвячені Героям Небесної сотні, патріотам-українцям. І донині муза не покидає великої людини й не покине ніколи.

Ігор Бойчук випустив 5 авторських музичних альбомів на різну тематику. За свою багаторічну творчу працю Ігор Бойчук вніс вагомий внесок у розвиток українського пісенного мистецтва. Вручаючи чергову відзнаку від відділу культури Теребовлянської РДА, його голова Михайло Кузів сказав: «Подібними грамотами у пана Ігоря обклеєний весь кабінет, мов шпалерами. На превеликий жаль, сьогодні це найбільше, що ми можемо для нього зробити. Відділ культури в минулі роки неодноразово безуспішно робив подання до Києва на присвоєння Ігорю Бойчуку звання «Заслужений працівник культури України». Все ж ми знову і знову будемо подавати нові запити до тих пір, поки заслуга таки не дійде за адресою».

Нині до гурту входять 8 співаків і музикантів: заслужений працівник культури України Василь Сорока – віртуозний баяніст й оранжувальник пісень, Василь Панюс – вокаліст, наймолодший учасник гурту – контрабасист Юрій Андрусів, майстерний сопілкар Володимир Медвідь, а також  три жінки-красуні – скрипаль Оксана Багирич, солістки Демида Надія і Тетяна Воробйова.

Закінчували свій виступ «Трембовляни» інструментальним твором «Полька з Теребовлі», піснею «Пісня про Теребовлю» на слова і музику покійного земляка Андрія Пророка. Тут уже зал одностайно аплодував у ритм мелодій, а дехто ледь не пішов у танок...

Наступного року колективу «Трембовляни» виповниться 25 років із дня заснування. До того часу вони запланували регулярно ділитися своєю творчістю на теренах рідного краю і за його межами.

Джерело: gazeta1.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео