Як політичні партії дотримуються гендерного принципу

Серед кандидатів на мера Тернополя - жодної жінки, та й кілька політичних партій не дотримались гендерної квоти у виборчих списках. Однак жодних санкцій за недотримання пунктів Закону про гендерну квоту немає.

З 11 кандидатів на посаду міського голови Тернополя немає жодної представниці прекрасної половини людства.

- Немає охочих чи немає гідних представниць – хтозна, – коментує наш читач Ігор. – Однак у Європі на виборах завжди можна побачити рівну боротьбу за виборні посади між представниками обох статей. В Україні про гендерну рівність в політиці наразі годі й говорити. Тож часто жінки представлені у виборчих списках лише тоді, коли до цього змушує Закон.

Закон наче і змушує. Згідно із законом "Про місцеві вибори", прийнятим 14 липня поточного року, при формуванні списків кандидатів у депутати партії повинні включати в них не менше 30% осіб однієї статі. Однак не всі партії цього Закону дотримуються.

– 23 вересня ЦВК прийняла постанову, в якій роз'яснила, що недотримання 30% осіб однієї статі в виборчому списку політичної партії не є підставою для відмови у реєстрації такого списку, – коментує ситуацію з дотриманням гендерної квоти в політиці юрист Тернопільського осередку Комітету виборців України Тетяна Семусь.

За словами юриста, ця постанова була оскаржена двома політичними партіями  – "Сила людей" і "Об'єднання "Самопоміч", кінцеві рішення по яких винесені одним і тим же Київським апеляційним адміністративним судом 30 вересня і прямо суперечать одне одному – "Силі Людей" сказали, що 30% не обов'язково, а "Самопомочі", що обов'язково.

– На практиці – можу засвідчити, що в Тернопільській області норму про обов'язковість дотримання 30% квоти жодна комісія не територіальна не застосовувала? і на цій підставі у реєстрації списку не відмовляла, – зауважує Тетяна Семусь.

На практиці вийшла ось яка картина – гендерної квоти дотримались 13 із 18 партій, які братимуть участь у місцевих виборах в Тернополі.  Порушили її Блок Петро Порошенка, частка жінок у виборчому списку якого лише 16 %, "Воля" (25%), "Нові Обличчя" (27,9%), "Патріот" (16%) та Радикальна партія Ляшка (28,5%).

Найбільшу частку жіночих облич у списках представили партії "Сила Людей"(52,4%), "Добрий Самарянин" (46,4%) та "Республіка"(43,5%). Партія ж "Солідарність правих сил" взагалі зупинилась в буквально одному кроці від порушення права чоловіків на адекватну представленість у виборчих списках, адже частка жінок у цієї політичної сили становить аж 65,6%.

Суд при прийнятті одного з цих рішень визнав декларативними положення Закону України «Про місцеві вибори» щодо гендерної квоти у виборчих списках, оскільки законодавець нібито не передбачив санкції за їх порушення.

ОПОРА ж зауважує, що прийняті два суперечливих рішення не сприятимуть аж ніяк довірі народу до законодавства і виборчої системи. Адже наче закон прийняли, шум навколо питання гендерної квоти підняли – а практичної користі з цього жодної. Чи буде доопрацьований Закон до наступних виборів – питання відкрите.

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео