На Тернопільщину надійшли "виборчі" кошти

Сьогодні, 20 жовтня, у Тернопільській ОДА на підсумковій нараді з підготовки до місцевих виборів 25 жовтня обговорили питання фінансового та організаційного забезпечення. Підготовка до виборів йде повним ходом, проте голова обласної виборчої комісії Галина Щигельська поскаржилася, що на рахунку досі немає жодної копійки.

Керівник Тернопільщини Степан Барна заспокоїв: жодні катаклізми, погодні чи політичні, сказав він, не вплинуть на волевиявлення жителів Тернопільщини.

В області працює 492 виборчі комісії: одна обласна, 17 – районних; 4 – міських, міст обласного значення; 14 – міських, міст районного значення; 17 – селищних; 439 – сільських.

Фінансова ж підготовка має декілька нюансів. Галина Щигельська розповіла, що коштів для роботи комісії виділили достатньо, проте вони поки що віртуальні.

- Обласна виборча комісія розпочала свою роботу 17 вересня, - повідомила пані Щигельська. - Хочу зауважити, що з 8 вересня до цього часу ми працюємо без коштів. Тобто ми, по суті, «волонтерська» організація, яка все закуповує за свої кошти. Канцтовари і бюлетені ми видали територіальним виборчим комісіям у кількості 842.842 штуки, надрукувавши у борг. Те, що залежало від нас, ми виконали вчасно. Зараз працюємо у складі 17 осіб (минулого тижня 1 член комісії виключений зі складу). На даний час майже всі завдання виконали згідно з календарним планом за чинним законодавством.

Начальник Головного управління державної казначейської служби в Тернопільській області Петро Гринчишин поінформував, що для організації і проведення місцевих виборів з державного бюджету виділено субвенцію у сумі понад 46 млн. гривень, у тому числі - 849 тис. грн. на потреби обласної територіальної виборчої комісії. Тож всі організаційні питання будуть врегульовані.

- На рахунках казначейства області вже є 42 мільйони «живих» коштів, - говорить Петро Гринчишин. - Проблема була в тому, що коли планували кошториси, ЦВК ввела новий стандарт для всієї України. У результаті були перезатверджені бюджетні розписи і кошториси. Проте станом на вчорашній день головний розпорядник -  Тернопільська обласна рада через департамент фінансів зарахувала 136700 грн. І якщо ТВК сьогодні передасть платіжні доручення, усі кошти будуть видані.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео