У Збаражі молилися за душі закатованих у таборах (фото)

У неділю, 18 жовтня, півсотні збаражан зібралися довкола «Хреста пам’яті», аби вшанувати пам’ять вивезених радянською владою та закатованих у таборах і на засланні земляків. У Збаражі щороку у цю пору відбуваються молебні та поминання, бо саме в середині жовтня 1947 року розпочалась масова депортація до Сибіру і Казахстану сімей патріотів.

Понад 600 збаражан, 1973 мешканці району було вивезено у спецпоселення на Далекий Схід каральними підрозділами НКВС-МДБ СРСР. 120 наших земляків у вічній мерзлоті знайшли свій спочинок.
Біля «Хреста пам’яті» священики відслужили молебень за здоров’я тих депортованих, яким поталанило повернутися до рідної домівки, та чин панахиди за усіма земляками – закатованими, загиблими на засланні чи дорогою до нього, пише Наталка Парова. У спільній молитві взяли участь священики різних конфесій.

Після звершення молитви за живих та померлих українців, митрофорний протоієрей отець Роман Сливка розділив між присутніми хлібини, над яким звершувалася молитва, вчинивши символічну тризну на пам’ять за загиблими. З піснями, віршами та спогадами до присутніх звернулися відомі збаражани Ярослав Перчишин, Катерина Омельчак та Ярослав Брега, хористи Свято-Успенської церкви Збаража та хор Братства ОУН-УПА.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео