Вихованці дитячо-юнацької спортивної школи мріють про олімпійські вершини

П’ятеро вихованців відділення біатлону нині вже Тернопільської районної дитячо-юнацької спортивної школи — олімпійська чемпіонка Олена Підгрушна, Дмитро Підручний, Марія Кручова, Мар’яна Брикайло та Андрій Підгрушний — зараховані до складу національної збірної України чи до її резерву, гідно захищаючи на всеукраїнській і міжнародній аренах честь обласного ФСТ «Колос». На зміну їм прийшли початківці, які поки що лише мріють про майбутні вагомі спортивні успіхи. 

Однак, звісно ж, уже добре поінформовані про те, хто з односельців із Великої Березовиці, Мишковичів, Острова перед ними робили перші кроки в спорті під керівництвом заслужених тренерів України Миколи Опанасюка і Ярослава Гаяца, ще одного досвідченого фахівця Ігоря Сцібайла. Як і про те, що в улюбленому біатлоні неможливо домогтися і найменшого успіху без регулярних тренувань.

Тож через півтора місяця після початку нового навчального року настав час перевірити, як засвоюють початківці, юнаки і дівчата другого-третього років навчання уроки наставників. Чесно кажучи, не сподівався, що чемпіонат Тернопільської районної ДЮСШ із загальнофізичної підготовки збере таку кількість учасників. Понад півсотні майбутніх Підгрушних і Підручних, вислухавши привітання директора навчального закладу Олександра Шума, керівника сектору молоді та спорту райдержадміністрації Василя Заторського і голови Тернопільської обласної федерації зимових видів спорту, заслуженого тренера України Павла Клочка, разом із ровесниками з ДЮСШ «Авангард», якими опікується Михайло Кручовий, поспішили на добре знайоме не одному поколінню місцевих лижників і біатлоністів кілометрове коло, розташоване в лісосмузі села Острів. Старші намагалися якнайшвидше подолати дистанцію кросу довжиною в 1000 метрів, наймолодші — вдвічі коротший відрізок.

Але це була лише половина випробувань. На території лижної бази «Авангард» юні спортсмени пізніше ще виконали стрибок у довжину з місця, продемонстрували силову підготовку при згинанні і розгинанні рук в упорі лежачи. Не всі, звичайно, показали однаковий рівень. Але коли доволі щуплому на вигляд хлопчаку років десяти під силу понад п’ятдесят разів віджатися від землі, розумієш, що поява нових талантів — лише справа часу.

Уважно порахувавши досягнення кожного, об’єктивне журі, сформоване з їхніх наставників, визначило що за сумою трьох видів переможцями в своїх вікових групах стали підопічні Ігоря Сцібайла Степан Губиш, Роман Костюк, Діана Руда, Марко Митулинський із Мишковичів та Роксолана Котляр із Великої Березовиці, якою опікується Микола Опанасюк. Окрім медалей і грамот, здобутки переможців і призерів відзначили також першими в житті преміями, які вручив Микола Петрович Опанасюк.

Коли ж із Павлом Петровичем Клочком від’їжджали з лижної бази в Острові, зайвий раз переконалися, що аура місцевої траси благодатно впливає на всіх, без винятку. В чарівній місцині, де її тато Дмитро Підручний не так давно долав сотні кілометрів на шляху до збірної України, під наглядом мами, теж відомої біатлоністки Ольги Полєщикової, солодко спалося в дитячому візочку 2,5-місячній Іринці Підручній.

Джерело: vilne.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео