Юлій Мамчур відвідав тернопільську артбригаду


Очільник Тернопільської області Степан Барна разом із заступником Голови Комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради України Юлієм Мамчуром відвідали Тернопільську  44-ту  артилерійську бригаду.

Впродовж двох тижнів Юлій Мамчур побував уже в багатьох військових частинах України. У Тернополі він уперше. На думку військового, проблеми скрізь однакові: протягом 20 років ЗСУ практично знищувались - планомірно, системно, завдяки агентам Москви. Через невизначеність вектору напрямку руху України відбулось значне скорочення Збройних Сил. Зараз кардинально все змінилося.

- Головний месидж, який ми хочемо донести, - сказав Мамчур, -  реформування армії.  44 артилерійська бригада збереглася в непоганому стані. На цей рік заплановано військовий бюджет на 44 млрд гривень, а на 16-й рік його буде збільшено на третину,  що дасть можливість суттєво підвищити грошове забезпечення військовослужбовців, тому що зараз воно знаходиться на низькому рівні і не дає престижу військовій спеціальності. На часі – вирішення питань кадрової політики, забезпечення озброєння, фінансування. Цьогоріч 1 млрд 140 млн гривень виділено на житло військовослужбовців.

Степан Барна пригадав 2012-й рік, коли велась цілеспрямована політика на знищення української армії.

- Сьогодні, - наголосив він, - ми маємо вже відновлену військову частину, котра успішно виконує поставлені завдання на сході України, більше того, бере участь у бойових діях. Для нас питання стоїть не лише в облаштуванні та відновленні  військової частини, а ще й у вирішенні питання про розміщення частин бригади в Кременці, Бережанах, Теребовлі і Чорткові. Сподіваюсь, що ці напрацювання дадуть можливості відродити традиції служби в армії. Також на часі - перехід на контрактну форму служби в армії. На останній нараді за участю Президента України було озвучено, що контрактники отримуватимуть від 7 до 15-ти тисяч гривень, залежно від обставин та умов, в яких вони перебувають. І найважливіше: ми повертаємо обличчя громадян, влади, адміністрації до української армії. Той, хто не хоче годувати свою армію, годуватиме чужу. На жаль, 2 роки тому ми відмовилися годувати свою армію, то тепер воюємо  й утримуємо її на передовій. Сама 44-та бригада відновлюється волонтерським шляхом.  Багато речей для облаштування приміщень було куплено за рахунок волонтерських коштів  та за участю громадян, держслужбовців. У цьому році ми плануємо придбати 16 квартир. Сьогодні 44-та бригада потребує контрактників. Наразі є 1300 вакантних місць.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео