Залізничну лікарню у Тернополі планують передати під військовий шпиталь

На нараді з питань підтримки демобілізованих учасників АТО у Тернопільській ОДА представники Центру допомоги учасників АТО та керівники структурних підрозділів ОДА обговорено питання щодо соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції.

У демобілізованих бійців значно загострене почуття справедливості, дехто з них може мати схильність до самогубства, йшлося під час наради. Багато хто з них повертається додому з важкими пораненнями і контузіями. В окремих випадках, якщо боєць вчасно не отримає належну медичну допомогу, він може втратити слух, зір, пам’ять.

«Першочергове завдання — провести анкетування демобілізовних, — наголошує керівник Центру допомоги учасників АТО Лілія Мусіхіна. — А також з'ясувати, якої саме допомоги потребує той чи інший боєць. У когось проблеми зі здоров’ям, у іншого — матеріальні, пов’язані із працевлаштуванням».

Багато демобілізованих потребують перекваліфікації і виявляють бажання працювати водіями, а також вивчати англійську мову.

«Близько 20 учасників АТО вже отримали перекваліфікацію й працюють водіями, — зазначає директор департаменту соціального захисту населення ОДА Вадим Боярський».

Також необхідно донести інформацію, що кожен демобілізований боєць має право на отримання разової допомоги, йшлося під час наради. Не менш важливим залишається питання проходження медогляду та оздоровлення учасників АТО. Досі на теренах області немає військового шпиталю, і військовослужбовці, дехто навіть з важкими травмами, змушені їхати лікуватися до Львова чи Хмельницького.

«На часі — питання передачі залізничної лікарні для військового шпиталю, у якому 3500 демобілізованих військовослужбовців змогли б отримати кваліфіковану лікарську допомогу, — зауважив Степан Барна. — Дане питання обговорювалося на нараді Президента України».

Під час наради присутні підняли питання й забезпечення демобілізованих бійців житлом та земельними ділянками й загалом комплексної допомоги демобілізованим бійцям.

«Потрібно налагодити роботу двох "гарячих ліній", — продовжує Лілія Мусіхіна. — На одній надаватиметься допомога з юридичних та медичних питань, на другій — психологічна підтримка. В інших областях, де вже вона функціонує, за два місяці надійшло близько 600 дзвінків. У Тернополі для подібної роботи наразі ще не зголосилися психологи, які були б згідні працювати на громадських засадах».

Робота триває, подібні наради щодо організації підтримки військовослужбовцям відбуватимуться й надалі, інформує прес-служба ОДА.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео