Збараж – майже європейське місто (фотофакт)

Цими днями на Тернопільщині триває перший Всеукраїнський живописний пленер «Байда-SICH. Вишнівець-2015». Десятеро художників із різних регіонів країни малюють з натури на околицях Збаража і Вишнівця. Гроші від реалізації частини картин митці передадуть на потреби українського війська.

У центрі Збаража журналіст «Терену» побачив за мольбертом одного з учасників пленеру. Борис Сердюк із Кременчука на Полтавщині відображає на полотні Свято-Успенську церкву, пам’ятку архітектури XVIII століття.

Запитую художника, як працюється у старовинному місті.

- Я вперше беру участь у такому пленері і взагалі перший раз опинився у вашому регіоні, - розповів Борис Сердюк. - Мені дуже подобаються тутешні краєвиди і люди. Вони дуже привітні. Ідуть дітлахи – вітаються. Двірник листя підмітає і розповідає мені про історію Збаража від XII століття. Це просто вражає…

Пан Борис закінчив педагогічне училище, недовго попрацював учителем креслення і малювання. Потім закинув буденну працю і з 1999 року – на вільних хлібах. За плечима у художника є кілька персональних виставок.

Учасники пленеру працюють на території Збаразького замку, три дні малювали з натури у Вишнівці, а також біля церкви XVI століття у селі Старий Збараж.

- У Старому Збаражі я вперше побачив Хресну дорогу (стації збудували жителі сусіднього із Старим Збаражем села Залужжя.-авт.), - зізнався Борис Сердюк. - У нас на Полтавщині подібного немає.

Художник каже, що найбільше у Збаражі його вразила інфраструктура.

- Перше враження про місто – це якась всезагальна будова, у кількох місцях перерито, ведуться якісь ремонтні роботи, - сказав пан Борис. – Думаю, коли все доведуть до ладу, тут буде справжня Європа. Мене зачарували місцевий замок, замковий парк, тихі вулички, спокійна, домашня атмосфера, рівномірний плин життя…

Підсумки пленеру «Байда-SICH. Вишнівець-2015» підведуть 22 жовтня.

Наталія ТАРНАВСЬКА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео