У Тернополі побільшає хвойних дерев

Сьогодні поблизу водограю «Сльози Гронського» висадили нову алею хвойних дерев. В рамках Концепції комплексного озеленення міста тернополяни вже можуть помилуватись скельними ялівцями «Blue Arrow».

У Тернополі діє комплексна програма озеленення, яка передбачає поступову зміну листяних дерев на хвойні. На сьогоднішній день хвойних дерев лише 10%, а має бути 40%. Першочергово заміні підлягають алергійні тополі, більшість з яких є аварійними.

За словами фахівців, перевага надається саме хвойним насадженням, оскільки вони, у порівнянні з листяними породами, значно ефективніше поглинають газоподібні домішки та пил, збагачують повітря киснем, виділяють фітонциди, пом’якшують мікроклімат на ділянці та стримують сильні пориви вітру. 

Як повідомив начальник відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський, родзинкою цьогорічного осіннього посадкового періоду є проведення заходів з озеленення території парку імені Т.Шевченка.

- Дерева, які ми висадили є унікальними, - зазначив Олег Соколовський. - Ялівець не боїться протягів, підходить до нашого клімату, не потребує особливого догляду. Ми закупили ялівець двох видів: ялівець скельний «Blue Arrow» (14 шт.) і ялівець середній «Mint Julep». В подальшому ми плануємо надати парку статус  природно-заповідного фонду.

За словами міського голови Сергія Надала, саджанці привезли з Польщі. Одне деревце обійшлось місту приблизно 700-900 грн.

Нагадаємо, Концепція комплексного озеленення міста діє з 2013 року, в рамках якої передбачено щорічне висадження насаджень на території міста. Цієї весни у Тернополі садили платани, павловнії та тюльпанові дерева, восени минулого року – каштани «Бріотті». Окрім цього, заходи по озелененню міста проводяться на територіях підприємств, що обслуговують житловий фонд, ОСББ, навчальних закладів тощо.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео