Банкір розповів про потрійну кризу в економіці

У Тернопільський національний економічний університет завітав заступник Голови Національного банку України Дмитро Сологуб. У рамках організації серії лекцій в регіональних вузах відбулася зустріч зі студентами і викладачами факультету банківського бізнесу. Темою лекції стала монетарна політика в теоретичній суті та практичній реалізації. 

Дмитро Сологуб звернув, зокрема, увагу на мотивацію НБУ щодо зміни монетарної політики, яка повинна використовуватися для досягнення стабільності цін, розповів, як цей процес відбуватиметься. Також у виступі було вказано головні функції НБУ, серед яких дві основні: по-перше, - визначення і проведення грошово-кредитної політики, по-друге, - сприяння додержанню стійких темпів економічного зростання і підтримка політики уряду.

Банкір відзначив, що нинішня українська економічна криза, на жаль, є потрійною і включає банківську, макроекономічну та валютну. Він підкреслив, що нині особливо актуальним є підвищення прозорості діяльності НБУ. Основними каналами комунікацій повинні стати інфляційні звіти, щомісячні огляди, регулярні аналітичні записки, прес-брифінги і прес-релізи, зустрічі з експертами, круглі столи. Незалежність НБУ повинна включати інституційну, особисту, функціональну та фінансову.

Основними змінами до Закону України «Про Національний банк України» у 2015 році щодо підсилення його інституційної спроможності повинні бути: зміна складу і повноважень Ради та Правління НБУ, реформування підрозділу внутрішнього аудиту, забезпечення виконання НБУ законодавчих ініціатив та ряд інших.

Розповідаючи про режим інфляційного таргетування, Дмитро Сологуб зауважив, що при встановленні облікової ставки НБУ орієнтується не на поточний рівень інфляції, а на її рівень, що очікується через 12 місяців. Так, на даний час, показник темпу інфляції в Україні складає 52%, проте вже наступного року очікують його зниження до 12%, а серед усіх каналів впливу монетарної політики найдієвішим залишається очікування населення.

Виступ столичного банкіра викликав численні запитання у студентів і викладачів. Слухачі цікавилися, чи була виправданою політика високих відсоткових ставок, і чи є дієвою облікова ставка як інструмент монетарної політики в Україні. Також питання стосувалися проблеми запровадження інфляційного таргетування в умовах високої монополізації української економіки, посилення інституційної незалежності центробанку і ролі МВФ у прийнятті непопулярних реформаторських законів.

Дмитро Сологуб подякував студентам за доречні та змістовні запитання, а викладачів запросив до наукової співпраці.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео