Тернополянка шиє подушки з гречаним лушпинням

Ольга Ванца знайшла спосіб, як замінити синтетику у виробих, на яких ми спимо і вкриваємося, натуральними наповнювачами. Тернополянка вкладає у них гречане лушпиння.

Займається цією справою пані Ольга два роки, причому не задля комерції. Її більше цікавить, чому ми при теперішньому високорозвинутому виробництві ускладнили свій побут і зробили його штучним. Природа ж дарує так багато різних варіантів…
— Гречане лушпиння беру у млині у селі біля Тернополя. Спочатку робила помилку, бо брала пересмажене лушпиння. А треба сире. Смажене швидко перетвориться на порох, а сире буде тримати форму до п’яти років, — ділиться досвідом Ольга Ванца.
Спочатку подушки вона випробувала на собі. Коли переконалася: те, що пишуть в інтернеті про їхні ортопедичні властивості, таки правда, — порекомендувала друзям, знайомим. Усі схвально оцінили її «гречані» подушки, і жінка вирішила дати оголошення в газету.
— Першого клієнта не забуду ніколи. Це був дідусь із Бережанського району, прикутий до ліжка, — згадує. — Він мені сказав, що хоче тієї подушки, бо йому лікарі порекомендували. Відповідальність за виріб у мене була страшенна! Відправила подушку поштою. Довго чекала дзвінка. Передати неможливо, як я тішилася, коли почула від нього вдячні слова: «Пані, та я як на світ наново народився! Тож треба, стільки років живу і аж на старість виспався на вашій подушці!» Після того замовив багато різних. Казав: «Ви мені висилайте, а я знайду, куди ті подушки підкладати». А торік перед Миколаєм замовив матрац із гречаним лушпинням.
Ольга Ванца разом із сином той матрац з усілякими перипетіями доставляла у глухе село. Автобус туди приїжджав лише раз і одразу їхав. Довелося наймати ще таксиста. Але як задумали зробити чоловікові доставку до Миколая — так і зробили.
— Йому підійшло. Та й ніхто з інших моїх замовників ніби ще не скаржився. Єдине, що мені особисто не підходить, — шарудіння лушпиння під вухом. Воно пересипається, тому сплю на «гречаній» подушці періодично, під настрій. А матрац інша річ. Одразу пригадується дитинство і бабусин сінник на бамбетлі. Матрац вважаю дуже потрібним для тих, у кого є проблеми з хребтом. А також малим діткам він буде добрим.
Джерело: «Вільне життя плюс»

Вибір читачів за тиждень

Відео