Про проблеми тернопільських переселенців говорили на донецькому прес-клубі

Проблема інтеграції переселенців не нова, проте наразі її влада належно не вирішує. Самі переселені з тимчасово окупованих територій часто не хочуть шукати собі роботу або просто не знають, як почати життя заново.

Цю ситуацію обговорили на засіданні Донецькокого прес-клубу експерти управління ГО «Взаємодія» та журналісти й волонтери з Тернопільської, Івано-Франківської і Львівської областей. Засідання клубу відбулося у Києві.

Головною проблемою для внутрішньо переселених осіб є пошук роботи. Ні для кого не секрет, що від окупації потерпає не лише бізнес східних областей, а й вся економіка України. За даними експертів, у період з 2013 по 2015 рік в Донецькій області кількість підприємців середньої руки зменшилася у 2,5 рази, малого - у 5 разів, мікробізнесу - у 3 рази.

- Ситуація стосовно переселенців погіршується, - зазначила експерт з підприємницької діяльності, голова ГО «Взаємодія» Тетяна Шашкова. - Бізнес в кишеню не покладеш, його не так легко вивезти з окупованої території. Найбільше переселенців прийняли Донецька (552 тис.) та Луганська області (740 тис.). А місцеві центри зайнятості змогли взяти на себе лише 1%. Підприємці ж найбільш перспективні, оскільки самі собі можуть дати раду. Їм потрібні лише сприятливі умови.

Що стосується Тернопільської області, станом на 25 вересня 2015 року зареєстровано 2687 переселенців, з них 691 - неповнолітні. Всі прибулі тимчасово розміщені у приватному секторі, у закладах соціального захисту, готелях. У дошкільні навчальні заклади влаштовано 97 дітей переселенців, у школи – 288, у вузи – 55. 

- Державної політики стосовно переселенців як такої немає, - говорить експерт та координатор проекту ГО "Альянс" Анна Щетініна. - Програма із захисту прав переселенців розрахована на 2015-2016 рік, а вона ще на стадії розробки. До того ж в ній передбачено повернення людей на постійне місце проживання. Сама держава не зацікавлена, щоб люди шукали постійне житло, роботу, влаштовувати бізнес: а навіщо, мовляв, це ж тимчасово… А скільки тягнутиметься війна, одному Богу відомо. Людям, які підтримують політику України, в теперішніх умовах навіть небезпечно повертатися додому. Ще й потрібно врахувати, що схід - шахтарський край. Людина, яка майже все життя пропрацювала під землею, не зможе стати підприємцем. Почати життя спочатку не так вже й легко.

- У нашій області люди намагаються надати переселенцям максимум умов, - говорить тернопільська волонтерка Христина Феціца. - У нас люди готові надати безкоштовне житло, толерантно ставляться до російської мови. Але часто ми натикаємось на хамську поведінку з боку деяких наших гостей, які вважають, що їм щось «винні». Невдячність породжує неприязнь місцевого населення. Хоча, хто хоче працювати, той всього доб’ється. Я особисто знаю багатьох переселенців, які зараз працюють на хороших посадах у Тернополі. Головне – бажання…

Нагадаємо, у Тернопільській області позаштатним радником Міністра соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб стала Ірина Жигунова. Кілька днів на тиждень вона проводить прийом з питань переселенців у департаменті соціального захисту населення ОДА за адресою: вулиця Грушевського, 8, кабінет 230.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео