У школі на 400 учнів немає туалету (відео)

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів у селищі міського типу Мельниця-Подільська – одна. Вона охайна і простора, проте тут близько 20 років є суттєва проблема.

НАДІЯ і ЛЮБОВ, мами учениць ЗОШ смт. Мельниця-Подільська:

- Моя дитина – учениця 2-го класу, вони ходять надвір в туалет, і мають вологі салфетки, щоб повитирати ручки.

І туалет, який функціонує на 2-му поверсі в початковій школі, – тільки для перших класів. Діти, які вчаться на низу, ходять на зовнішній туалет.

Ви бачили, там ходять вчителі і ходять техробітники – тим, що тяжко піти на вулицю. Наші діти – отуди. Ще я ходила, 20 років тому закінчила школу, я ходила в той туалет і мої діти тоже ходять в цей туалет…

Санвузли в приміщеннях школи є. Але відвідують їх лише учні початкових класів, адже вода до школи не підведена, розповідає виконуюча обов’язки директора. Проте за стільки років налагодили постійне водопідвезення, тому на найнеобхідніші потреби води вистачає, запевняє Галина Михайлівна.

ГАЛИНА БОДНАРЧУК, в.о. директора ЗОШ І-ІІІст. смт. Мельниця-Подільська:

«Вода біля, перед їдальнею. Є. Вода подається не постійно, а на перервах, перед харчуванням, з метою економії. А в корпус молодшої школи вода заноситься. Там діти мають можливість помити руки. Ось діти користуються надвірною вбиральнею, середня і старша школа, а учні початкової школи – функціонує внутрішній туалет».

Оскільки позиції батьків та керівництва школи різняться, ми запитали у другокласників, як усе є насправді.

- Ви ручки миєте?

Так.

А де?

Вологими салфетками витираєм.

А в туалет куди ходите?

Надвір.

На вулицю?

Так.

А шапочки вдіваєте?

Так.

Чому протягом майже 20 років не можуть вирішити проблему водопостачання для навчального закладу, учнями якого є понад 4 сотні дітей, ми поцікавились в начальника відділу освіти Борщівської райдержадміністрації.

РОСТИСЛАВ КРАСОВСЬКИЙ, начальник відділу освіти Борщівської райдержадміністрації:

«Це проблема Мельниці-Подільської, і це проблема не одного року, тому що водогін, який вівся з села Вільхівці, з Дністра, не завершений. Ну, на сьогоднішній день, ми так, оперативно організували доставку води, довіз».

На буріння свердловини на території школи в казні району коштів також нема, запевняє Ростислав Красовський.

РОСТИСЛАВ КРАСОВСЬКИЙ, начальник відділу освіти Борщівської райдержадміністрації:

«Тернопільводоканал» дав нам висновок, що десь в межах 100 метрів в глибину, відповідно, забору води не буде. Можливо, дальше, але це відповідні кошти мають бути на це. Тобто просто так сліпо копати і тратити державні кошти ми не маєм права, нам потрібна гарантія».

Тим часом батьки скаржаться на те, що у зв’язку із такими умовами в дітей починаються проблеми зі здоров’ям.

Марія, мама учениці 7-го класу:

«І шо ми маєм потом? Цистіти, і маєм запалення нирок, пієлонефрити, і ми маємо грибки, і це - дівчинка!».

Ще у червні батьки Мельнице-Подільської школи звернулися до Державної інспекції навчальних закладів України з проханням допомогти у вирішенні ситуації. Звідти надіслали звернення в обласний департамент освіти з проханням перевірити стан навчального закладу та у разі необхідності вжити  заходів для покращення умов школярів, а про результати перевірки повідомити інспекцію та батьків учнів даного навчального закладу.

Тому з цим питанням ми звернулися й в обласний департамент освіти і науки. Там про проблему знають, але кажуть, що вирішити її не так просто.

ВОЛОДИМИР ЧАЙКІВСЬКИЙ,  заст. начальника директора департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА:

«Вирішено було все-таки добиватися фінансування, закладати бюджет на 2016 рік необхідну суму і розв’язати, добудувати все-таки цей водогон і таким чином розв’язати дану проблему».

Близько місяця тому, розповідає Володимир Чайківський, засідала комісія, де обговорили питання Мельниці-Подільської.

ВОЛОДИМИР ЧАЙКІВСЬКИЙ, заст. начальника директора департаменту освіти і науки Тернопільської ОДА:

«Я доповів про те, про ситуацію, яка там має місце. Говорилося про те, що своїми силами ні школа, ні відділ освіти Борщівський, ні департамент освіти і науки обласної державної адміністрації не можуть вирішити конкретно дане питання через відсутність коштів і інших технічних можливостей».

А тим часом у 21-му столітті, поки чиновники шукають гроші, чотири сотні дітей та їхні батьки змушені мріяти про елементарні блага цивілізації.

Джерело: intb.te.ua

Фото з відкртихи джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео