Низька явка виборців, мілкі порушення та непідготовленість членів ТВК – в Тернополі вибори пройшли екватор

Непрофесіоналізм членів виборчих комісій, недосконалість виборчого законодавства, низький рівень правосвідомості тернополян – ось основні проблеми Виборів 2015.

Станом на середину голосування Тернопільщина не може похизуватися високою явкою виборців. Офіційні та громадські організації називають приблизно однакові цифри – лише 14% мешканців області прийшли, аби проголосувати.

- Найнижча явка по області в Підгаєцькому районі — 7,1%, - розповідає голова ОВК Галина Щигельська. - Найвища — в Заліщицькому районі — 23,78%.

Представники Опори відзвітували про зафіксовані правопорушення на виборчих дільницях.

- Основною проблемою в селах залишається видача виборчих бюлетенів без жодних документів – каже координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ігор Процик. – В невеликих населених пунктах люди користуються тим, що всі всіх знають. Проте це все одно порушення законодавства. Про всі ці випадки вже повідомлено.

Представники обласної міліції повідомили, що вже зареєстровано 16 повідомлень про порушення на виборчих дільницях, 6 з них – по Тернополю.

- Справу про розірваний бюлетень занесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Люди не розуміють, що знищення бюлетеня – злочин. Адже він – власність держави, а не виборця.

Наразі представники ОВК перевіряють інформацію про порушення на дільниці в психоневрологічній лікарні – тут, за словами очевидців, дозволяють голосувати усім пацієнтам.

Представники політичних сил скаржаться на провокації.

- Ми зафіксували на відео порушення на кількох виборчих дільницях Тернополя. Дехто з голів виборчих комісій грубо перепиняли людей і говорили за кого голосувати – розповідає представник партії «Народний контроль» Петро Жук. – Деяким виборцям видавали по кілька комплектів бюлетенів. А на дільниці в Педагогічному університеті масово відсутні у списках 18-ти річні студенти, які нещодавно приписались у гуртожитку.

Багато зауважень залишилось і до зовнішньої реклами – по всьому місту досі розклеєні білборди та листівки різних політичних сил. Проте про відповідальність за недотримання законодавства представники влади так і не змогли домовитись – замісник голови ОДА Віктор Шумада запевнив, що штраф має заплатити власник рекламної конструкції; в МВС же говорять, що поприбирати мали міські органи самоврядування.

Наявні в області і великі проблеми з організацією. Так, в Монастириському районі (дільниця 610679 на 33-ому виборчому окрузі) вибори до обласної ради не відбудуться, бо члени дільничої виборчої комісії аж до сьогоднішнього ранку не помітили, що отримали бюлетені 32 виборчого округу. В Тернополі на 41 окрузі не буде зараховано результати виборів до міської ради, бо в бюлетені невірно надруковане прізвище одного з кандидатів.

Представники влади, громадських організацій та політичних сил запевняють, що жодне з наявних порушень не вплине серйозно на перебіг і результат виборів. Наразі можна говорити лише про уроки, які українській владі треба правильно засвоїти – ретельно готувати членів ТВК, вчасно інформувати виборців про усі зміни до законодавства і серйозно підійти до питання інтернет-технологій в виборчому процесі.

Тамара КОБЛИК

Вибір читачів за тиждень

Відео