Просвітницька робота не дійшла до всіх виборців

У зв’язку з новим законодавством на цьогорічних виборах чимало нововведень, більшість з яких не розуміють тернополяни. Інформаційних плакатів немає, у бюлетенях біля назви партій по два прізвища кандидатів, з різними номерами партій у бюлетенях. Працівникам дільниць доводиться пояснювати ці нюанси виборцям прямо на місцях.

Жителі Тернопільщини не до кінця розуміють, за якими принципами сформовані бюлетені для голосування на місцевих виборах-2015. Чимало молодих тернополян плутаються у бюлетенях, що вже говорити про людей пенсійного віку.

- Нове законодавство допустило багато плутанини, - каже представник політичної партії «Народний контроль» Володимир Болєщук. - Всі очікували відкриті списки, але на практиці вони виявилися закритими. Роз’яснювальної роботи не велись. Це призвело до багатьох судових процесів з політичними партіями, адже чимало кандидатів не зареєструвались через їх необізнаність. Думаю, більшість політичних партій будуть ставити під сумнів результати волевиявлення.

- В Лановецькій районній комісії стався прецендент, - розповідає голова Тернопільської обласної виборчої комісії Галина Щигельська. - До мене звернулась голова комісії, якій погрожують судовими позовами через інформаційні плакати. Справа втім, що політичні партії проявили виготовили і розмістили інформаційні плакати про кандидатів, а одна з партій цього не зробила та підняла галас. 

Найважче пенсіонерам,  які часто не орієнтуються, адже партії до міської ради знаходяться за одним номером, а в обласну - за іншим. Працівникам на дільницях доводиться додатково роз’яснювати людям різницю між бюлетенями.

- Комітет виборців України включив Тернопіль у двадцятку гарячих точок по місцевих виборах цього року, - каже юрист КВУ Тетяна Семусь. - Ми зафіксували незадоволення виборців з приводу того, що їх належним чином не проінформовують стосовно порядку голосування, а на дільницях немає інформаційних плакатів. А це не передбачено законом. Частина виборців орієнтувалася, що вони будуть як завше визначатися з вибором на дільниці, а в результаті вони голосують всліпу. Відтак, просвітницька робота не дійшла до всіх виборців. 

Юлія НІКІТІНА

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео