У Тернополі член ДВК, відкриваючи сейф, зламав ключ

Відкриття дільниць з запізненням, вибиті двері та порвані бюлетені - так розпочались на Тернопільщині місцеві вибори. Незважаючи на це, вибори проходять на усіх дільницях області, а забезпечення правопорядку контролюють чимало спостерігачів.

- Вибори відбуваються на усіх дільницях області, а їх на Тернопільщині 1181, - зазначив заступник голови Тернопільської ОДА Віктор Шумада. - Уточнена кількість виборців – 833992. Порівняно з попередніми даними, вона зросла на 2438 осіб. Кількість людей, які не спроможні пересуватись, до яких прийдуть зі скриньками, - 35130 (4,2%).

Жодні вибори не обходяться без правопорушень, і цьогорічні не стали виключенням. За словами заступника ОДА, на дільниці №611154 у Тернополі комісія зранку вирішила перерахувати бюлетені, тому ДВК відкрилась із запізненням на 20-25 хв. 

Особливістю цих виборів є те, що вони проходять до 26 новоутворених громад, і вже відомий прецедент. У Козлівській громаді, утвореній із 4 сіл, у Покропивній і Слобідці відбуваються вибори старости. Там навіть надрукували спеціальні бюлетені, але це радше  соціологічне опитування, бо вони не мають ніякої юридичної сили.

- До вчорашнього дня ми зафіксували 45 повідомлень, які стосуються виборчого процесу, - зазначив заступник начальника УМВС України у Тернопільській області Руслан Балик. - Станом на 10:45 25 жовтня нами зафіксовано 8 повідомлень про порушення на виборчих дільницях. Зокрема, видача двох бюлетенів в Бережанському районі, в Тернополі неправильно розклали списки виборців, видача бюлетенів без звірки з паспортом, винесення бюлетенів з території виборчої дільниці. А на Зборівщині кандидат, який балотується на сільського голову, захотів одночасно обиратися у сільську раду. Коли йому відмовили, чоловік на емоціях порвав свій бюлетень.

У Тернополі перед відкриттям виборчої дільниці член комісії відкривав сейф і зламав ключ, але ситуацію оперативно врегулювали.

Більшість порушень вплинули на своєчасне відкриття дільниць, тому запізнення несуть вже масовий характер.

Як би там не було, це лише «квіточки», адже виборчий процес лише розпочався. Найбільше правопорушень активісти прогнозують після 20:00.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео