Чому у Тернополі крадуть велосипеди?

Разом із ростом популярності екотранспорту у Тернополі збільшується й кількість бажаючих нажитись на чужому майні. За цей рік в обласному центрі зареєстровано майже 200 випадків крадіжок велосипедів. Понад 100 з них розкрито.

Семеро злодіїв вже вислухали рішення суду і заплатили величенький штраф. Дехто взагалі сів за грати. Але це не спиняє інших злодіїв.

Лише за останню добу у Тернополі вкрали три велосипеди – на бульварі Д. Галицького, Д. Вишневецького і на вулиці Київській. Сума збитків – понад 10 тисяч гривень.

Чому ж крадуть велосипеди?

Насамперед це прибутково. Велосипед – недешева покупка. Зараз новий коштує від 3000 гривень. Злодії перепродують ровери на Закарпатті чи в інших областях, тобто скрізь, де є попит.

Це просто і швидко. Тернополяни вважають, що звичайного тросика, яким вони причепили двоколісного друга до сходової клітки, достатньо для безпеки. Але навіть без спецзасобів цю припону ламають за лічені хвилини.

Це майже безпечно і безкарно. Міліції доволі часто складно довести причетність особи до крадіжки. Часто велосипедисти не зберігають паспорт транспортного засобу, де зазначений номер рами, чи купують ровер без документів. Крім того, відповідальність за крадіжку велосипеда значно менша, ніж, наприклад, за розбій. Іншими словами, якщо у перехожого відібрали мобільний телефон, обмежитись лише штрафом буде неможливо.

Найчастіше крадуть велосипеди, які безпечні власники залишають на сходових клітках, загальних прохідних балконах, кладовках між поверхами, підвалах і на подвір’ях приватних чи багатоквартирних будинків.

Пам’ятайте, не варто користуватись дешевими велозамками. Використовуйте ланцюг, а ще краще - не залишайте свої велосипеди без нагляду. За можливості облаштуйте місце в гаражі чи вдома – це врятує ваше майно від зазіхань.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео