На Тернопільщині триває підрахунок голосів

Триває підсумування волевиявлення тернополян на місцевих виборах. Ще до обіду 26 жовтня жодного протоколу із округів області Тернопільська обласна виборча комісія не отримала.

Тим часом робота із підрахунку голосів кипіла у районних виборчих комісіях та зокрема в Тернопільській міській виборчій комісії, де починаючи із 24-ї години почала утворюватися черга із представників виборчих округів Тернополя, охочих здати протоколи та бюлетені. Нарікають на недосконалість нового виборчого законодавства, який суттєво затягнув процеси підрахунку.

А от які офіційні результати цьогорічних місцевих виборів, ані Тернопільська обласна, ані міська виборчі комісії поки не повідомляють. За результатами опрацювання  87,5% бюлетенів до обласної ради продовжує лідирувати Блок Петра Порошенка. Його результат 25, 02 %. На другому місці тримається «Свобода» – 17,4%. Третє – «Батьківщина» – 13,4%. Саме ці три партії впевнено подолали 10 % і будуть впливати на рішення обласної ради.

Партія «Самопоміч» має поки що 8, 6 %, радикали Ляшка – 7, 4 %, «Народний контроль» –  6,3%, «Громадянська позиція» – 5, 5 %. На межі проходження партія «Укроп» – 4, 7 %. За результатами екзит-полів до Тернопільської міської ради проходять “Свобода” – 34, 4, Самопоміч -14,1, Блок Петра Порошенка – 12,7, Громадянська позиція – 8, 6, Народний контроль – 6, 7, “Батьківщина” – 5,5, близька до прохідного бар’єра – партія Укроп – 4,3. Результати екзит-полів на міського голову Тернополя. Лідирує Сергій Надал- майже 60%, у Тараса Пастуха – 11, 8,  Петро Ландяк – 10, 4, Михайло Ратушняк – 7, 4.

До Тернопільської міської виборчої комісії із округів Тернополя почали привозити пораховані бюлетені та протоколи із вказаними результатами починаючи із 24 години 25 жовтня. Відтоді в приміщенні Березолю, де працює комісія, утворилася черга із представників виборчих дільниць, які привезли свої підрахунки.

– Декілька разів перераховували, рахували десь до четвертої чи до п’ятої. Поки ми упакували, завершили, записали протоколи, ну, сюди ми приїхали напевне шоста, ну, вже десь годин шість тут сидимо і так по списку черги, ми бачимо, що напевно що годин шість прийдеться сидіти, – розповідає голова 127 виборчої дільниці у Тернополі Ігор Карачко.

Тернопільська міська виборча комісія працює безперервно, до обіду 26 жовтня тут прийняли понад 50 протоколів та залишалося ще більше 30. Часу, аби щось прокоментувати, у учасників комісії не було. Не надали також і поточних підсумків волевиявлення виборців у Тернополі. Вдалося лише дізнатися, що не рідко в оформленні результатів, відображених у протоколах траплялися помилки, що також затягує процес підрахунку голосів. Нарікають також на брак людей для швидшої роботи. Тим часом у Тернопільській обласній виборчій комісії, яка чекає на протоколи із виборчих округів Тернополя й області, було спокійно, бо сюди підсумки голосування на Тернопільщині звозити ще й не почали.

– Очевидно, що в районних виборчих комісіях та міських виборчих комісіях ще відбувається підрахунок голосів, деякі територіальні комісії до нас телефонували, що ще не всі дільниці їм привезли результати. В принципі так і очікувалося. За законом терміни про встановлення результатів виборів 10 днів. Тобто до 4 листопада включно. І тоді ще + 5 днів на офіційне оголошення результатів, – каже  голова Тернопільської обласної виборчої комісії Галина Щигельська.

Втім водночас у виборчих комісіях сподіваються, що процес підрахунку голосів на Тернопільщині так довго не затягнеться.

Джерело: tv4.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео