Наукові читання присвятили Анатолію Малевичу

У Збаражі відбулися наукові читання "Краєзнавство Збаражчини: постаті, дослідження і видання". Приурочено захід 100-річчю від дня народження Анатолія Малевича - краєзнавця, голови районного товариства "Просвіта" ім. Т.Г. Шевченка, першого наукового співробітника краєзнавчого музею, удостоєного звання "Почесний краєзнавець України" та посмертно - "Почесний громадянин м. Збаража".

Спільну молитву пам'яті Малевича сотворили священики церков Успіння Пресвятої Богородиці (УПЦ КП), Воскресіння Христового (УГКЦ) та костелу святого Антонія з Падуї і святого Юрія мученика (РКЦ).

Програма читань була надзвичайно насиченою. Працювали секційні засідання, на яких наукові співробітники заповідника представили близько двох десятків тем. Серед них: "Втрачені будинки Збаража: "Соболівка" і "Бохенщина" (автор Руслан Підставка), "Монастир бернардинів у Збаражі" (Оксана Пришляк), "Життєвий подвиг єпископа Кир Івана Прашка" (Ірина Майба), "Княгиня української духовності Оксана Лятуринська" (Марія Вельгій) тощо.

Про життєвий і творчий шлях Анатолія Малевича розповіли ті, хто його знав: працівник районної бібліотеки Тетяна Стахів, письменник Володимир Кравчук, директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк.

Науковий співробітник заповідника Наталія Ганусевич презентувала книгу Анатолія Малевича, яку він не встиг завершити. Назва праці - "Збаразькі лікарі. Незакінчена книга...". 

Володимир Кравчук

Розповідає член НСПУ Володимир Кравчук: "Спільною нашою роботою з Малевичем була книга-есе "Подорож в літературу". Книгу склали примірні твори для випускників ЗОШ та вступників у вузи. Мабуть, мало хто з поціновувачів літератури знають, що під псевдо Анатолій Вітренко творив саме Анатолій Павлович. 12 травня 1995 року зверстана і вичитана книжка "Подорож у літературу" була підписана до друку, а незабаром вийшла у світ тиражем 100 примірників. Наша спільна робота таки мала успіх серед учнівської молоді. В одній із міських шкіл на випускних екзаменах цю збірку поцупили. Анатолій Павлович тоді з усмішкою сказав: "Ось бачите, колеги, яку потрібну справу ми з вами зробили". Глянувши крізь призму часу, можна з впевненістю сказати, що творчі доробки, здобутки Малевича пройшли апробацію, прислужились і служать нині учням шкіл, студентам, пересічним громадянам і широким читальним колам, є достойним бібліотечним фондом краєзнавства в Україні". 

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео