У Тернополі відбувся фестиваль "Галицькі вареники"

Фестиваль “Галицькі вареники”, приурочений до Дня працівника харчової промисловості, провели у Тернопільському коледжі харчових технологій і торгівлі. Свято організували самі студенти, вони не лише представили величезну кількість вареників, які готують у різних куточках України,  а й провели майстер-класи з карвінгу та показали гостям свої танцювальні та музичні здібності.

Печені та варені, з картоплею та з вишнями, великі і малесенькі вареники приготували студенти Тернопільського коледжу харчових технологій і торгівлі для фестивалю “Галицькі вареники”. Навчальний заклад проводить подібні свята ось уже 10 років поспіль. Кожного разу міняється тема фестивалю, тож креативні студенти мають змогу творити свої кулінарні шедеври і показати усім, чого вони навчилися. Цьогоріч увагу приділили вареникам.

– В нас в коледжі доброю традицією стало кожного року відзначати свято Дня працівника харчової промисловості. Сьогодні ми підготували такий фестиваль «Галицькі вареники». Раніше ми робили фестиваль борщу, фестиваль сала. Навчали студентів майстерно вирізати по овочах і фруктах, ну це, скажімо так, карвінг. Сьогодні ви зможете оцінити нашу роботу, отут, як ви бачите, і в актовому залі ми підготувалися, – розповідає голова студентської ради Тернопільського коледжу харчових технологій і торгівлі Артем Антонів.

Ініціативу проведення таких фестивалів запропонували самі студенти. Щороку вони висувають різні ідеї, і серед них обирають найкращу. Директор та викладачі коледжу лише підтримують їх у цьому. Проте втілюють ідею у життя самі студенти.

– Готувалися самі студенти. Це ідея студентської ради, яка є в нас дуже активною, дуже творчою і креативною. Це їхня ідея, і втілювали її в життя вони абсолютно самостійно, – говорить директор Тернопільського коледжу харчових технологій і торгівлі Людмила Прукевич. – Сьогодні будуть представлені саме Галицькі вареники. Ми їх так назвали, щоб об’єднати, як кажуть, країну. І ви побачите в наших експозиціях і типи вареників, які і на Східній Україні, і в Центральній Україні, і на Західній Україні.

Участь у святкуванні взяли студенти з-понад десяти академічних груп різних спеціальностей. На фестивалі “Галицькі вареники” як наймолодші так і найстарші студенти коледжу змогли проявити себе. Тут можна було побачити закордонні вареники равіолі, вареники ювелірної роботи з вишнями і навіть патріотичні синій та жовтий вареники.

– Ми дуже любимо усі вареники так як ми українці, і кожна група, особливо наша, креативно і цікаво підійшли до цього фестивалю. Готували вареники, ліпили усією групою, недосипали трішки вночі. В нас є вареники з вишнею такі маленькі, жовтенькі є з яблучками, печені, рідко готують, але вони в нас є. Є ліниві вареники, це для таких, хто любить довше поспати на ліжечку. І є багато приказок до вареників таких як «Вареники – Божі хваленими. Не кожен їх варить, але кожен хвалить, бо кожен їх любить ті вареники», – каже  студентка 3 курсу Тернопільського коледжу харчових технологій і торгівлі Марія Цимбал.

Окрім представлення смаколиків, студенти коледжу показали красиве сервірування столів та підготували для гостей різні майстер-класи, одним із яких є карвінг – майстерне вирізання по фруктах та овочах. Не обійшовся фестиваль без музики, співів, розігрування сценок і танців.

Джерело: tv4.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео