Фотовиставка пам'ятників ОУН-УПА у педагогічному університеті

Студенти мали змогу з перших уст дізнатися від професорського складу про проблемні запитання у дослідженнях  Другої світової війни.

На історичному факультеті ТНПУ ім. В. Гнатюка відбувалася фотовиставка пам'ятників ОУН-УПА.

"Терен" поспілкувався із Людмилою Строцень - заступником директора Тернопільської обласної інспекції захисту пам'яток історії та культури.

- Дана виставка експонувалася у краєзнавчому Бережанському музеї. Коли ми відзначали дату останнього бою на Тернопільщині. Виставка експонувалася у Тернопільському краєзнавчому музеї. Зараз ми вирішили ознайомити з нею студентів історичного факультету. Так співпало, що демонстрація виставки проходить в той час, що і конференція, присвячена Другій світовій війні. Ми - пам'яткоохоронці, за специфікою своєї роботи ми повинні увіковічнити пам'ять про героїв. 

У радянські часи героїв ОУН-УПА демонізували. Їм прив’язували клеймо злочинця і бандита. І лише на початку 2015 року було прийнято закон, який визнавав ОУН-УПА разом із Січовими Стрільцями угрупуваннями, які боролися за незалежність держави. Багато людей не дочекалися проголошення цього рішення. Нам ще необхідно показати, що це справді герої, котрі йшли по зову серця, не мобілізовані, а добровольці, особлива категорія людей. Нам, як пам'яткоохоронцям, випадала нагода бачити у кожному селі закинуті пам'ятки і кургани героїв ОУН-УПА. Ми ці фото усі зібрали і зробили фотовиставку.

Юлія ПАЛЕНИЧКА

Вибір читачів за тиждень

Відео