На Тернопільщині померло місячне немовля

Вчора вночі до Теребовлянської лікарні звернулись батьки місячного малюка. Дитину, що народилась 15 вересня цього року, знайшли мертвою у ліжечку. Сьогодні місцеві лікарі вже провели розтин і повідомили, що причиною летального кінця став синдром раптової смерті немовлят.

Детальну статистику подібних випадків у нашій області знайти складно. Якщо вірити даним сайту Державної служби статистики України, за 2014 рік на Тернопільщині зареєстровано лише одну смерть немовляти, де у висновку зазначено «СРСН». Проте часто причиною називають асфіксію, інфекції та обструкцію верхніх дихальних шляхів або ж взагалі звинувачують батьків у неналежному догляді. Наразі наука так і не може дійти спільної думки щодо причин, передумов і важливих факторів ризику.

Основними з них називають:

спадкова схильність (смерть другої дитини в сім’ї від СРСН);

паління матері;

вживання наркотичних речовин матір’ю;

вік матері менше 20 років;

недоношеність;

низька вага при народженні;

відстрочена або відсутність перинатальної допомоги (ведення, втручання);

позиція сну (на животі або сон на боці).

Довідка: Синдром раптової смерті немовлят (СРСН) – раптова смерть немовляти, яку не можливо було спрогнозувати, базуючись на даних анамнезу, не вдається пояснити при розтині й детальному вивченні місця смерті.

Поширеність складає 1-2 випадки на 1000 живих новонароджених. Є однією з основних причин смерті дітей у віці від 1 місяця до 1 року. Приблизно 90% випадків виникає протягом перших 6 місяців життя.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео