Тернопільщина – лідер із надання земельних ділянок учасникам АТО

Тернопільська область вийшла на перше місце в Україні серед інших областей у виділенні земельних ділянок для учасників антитерористичної операції.

Ця інформація, як повідомляв «Терен», прозвучала сьогодні під час проведення чергового засідання облдержадміністрації, де розглядалось питання соціальної допомоги згаданій категорії наших земляків.

   Про те, як Тернопільська область допомагає тим, хто із зброєю в руках став на захист України – в ексклюзивному інтерв’ю з директором обласного департаменту соціального захисту населення Вадимом Боярським.

    - Пане Вадиме, сьогодні в Тернополі офіційно відкрито Центр допомоги учасникам АТО. Що значить для Тернопільщини така подія?

    - Передусім, скажу, що ця подія – одна із складових програми надання допомоги нашим землякам-учасникам антитерористичної операції. Відтепер згаданий центр вирішуватиме нагальні питання соціального захисту і реабілітації учасників АТО, постійно сприятиме співпраці з демобілізованими та членами їх родин.

   - Водночас, новопризначений керівник названого центру Лілія Мусіхіна сказала, що волонтери часто стикаються із проблемами.

   - Почну з того, що у нас статус “Учасник бойових дій” отримали 816 військовослужбовців, які брали безпосередню участь в атитерористичній операції. Крім цього, до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, в Тернопільській області внесено інформацію про 1605 чоловік. А ще 103 особам, у тому числі 12 неповнолітнім дітям, встановлено право на пільги, як члену сім’ї загиблого ветерана війни.

    Всі оці люди, а найбільше - демобілізовані бійці, мають значно загострене почуття справедливості, дехто з них може мати схильність до самогубства. Багато хто з них повертаються додому із важкими пораненнями та контузіями. Тому це все враховуємо, організовуючи системну допомогу тим, хто брав участь у подіях на сході України.

   - Ви торкнулися медичного аспекту теми, про яку з Вами розмовляємо. Яка нині тут ситуація?

    - Скажу, що з початку проведення антитерористичної операції, за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я області звернулось 712 учасники АТО, з них 9 – поранені та 352 демобілізованих. Лікарями здійснено 330 відвідувань демобілізованих учасників антитерористичної операції. За особистою згодою 304 учасникам проведено комплексні медичні огляди, за результатами яких госпіталізовано 139 осіб.

      - Напевно, надзвичайно важливою складовою комплексної медичної допомоги є психологічна реабілітація?

     - Безумовно. Тому в області створено центри з надання кваліфікованої медико-психологічної допомоги із широким комплексом реабілітаційних заходів, на базі Тернопільської обласної комунальної клінічної психоневрологічної лікарні обласного наркологічного диспансеру.

     Зокрема, у психоневрологічній лікарні стаціонарна допомога надається у Центрі медичної реабілітації і лікування для учасників АТО, яке розгорнуте на 30 ліжок. Амбулаторна допомога діє на базі денного стаціонару на 100 місць. Вже надано медичну допомогу 119 особам стаціонарно та 4 - амбулаторно.

    - Ви згадали обласний центр, а де і яку медичну допомогу надають бійцям у районах нашої області?

    - В області, крім вищезазначених закладів, медико-психологічна допомога надається на базі Заліщицького госпіталю ветеранів війни. Госпіталь співпрацює з територіальними органами соціального захисту населення з питань психологічної та соціальної реабілітації учасників АТО. Також практикується проведення реабілітаційного лікування у Більче–Золотецькій та Микулинецькій обласних фізіотерапевтичних лікарнях реабілітації.

    - Досі на теренах області немає військового шпиталю і військовослужбовці, дехто навіть з важкими травмами, змушені їхати лікуватися до Львова чи Хмельницького.

   - Так, на часі — питання передачі залізничної лікарні для військового шпиталю, у якому 3500 демобілізованих військовослужбовців змогли б отримати кваліфіковану лікарську допомогу. Як проінформував громадськість голова ОДА Степан Барна, це питання обговорювалося на нараді в Президента України і є всі передумови, що воно вирішиться позитивно.

    - Коротко, будь-ласка, про надання соціальних послуг учасникам АТО.

     - Зараз соціальними послугами у нашій області охоплено 1507 сімей та окремих осіб згаданої категорії. Також соціальний супровід надається 36 сім’ям, в яких виховується 72 дітей.  

    - Так дані, наскільки я розумію, постійно оновлюються?

    - Це так. І тому, задля покращення взаємодії та вчасного надання якісних послуг, працівниками центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді сформовано та поновлюються банки даних сімей із категорії загиблих та поранених учасників антитерористичної операції, військовослужбовців, які брали та беруть участь у бойових діях. Поновлюється і реєстр дітей сімей військовослужбовців-учасників АТО.  305 дітям зазначеної категорії видано проїзні документи, з них, 202 дитини уже мали можливість відпочити та оздоровитися за кордоном - у Литві, Угорщині, Польщі, Хорватії, Сербії, в Автономній Республіці Аджарія. Також оздоровлено 67 дітей учасників АТО в оздоровчих таборах області, 10 дітей - у Міжнародному дитячому спортивно-оздоровчому центрі «Артек Буковель».

     - Одна із серйозних проблем, на якій наголошував і голова облдержадміністрації Степан Барна – працевлаштування демобілізованих, учасників АТО.

    - Перш за все, ми розробили «Дорожню карту. Як знайти роботу демобілізованим учасникам АТО»  та  «Пам’ятку демобілізованим учасникам АТО. Як знайти роботу».  

      Зазначену інформацію розміщено на WEB-сайті обласного центру зайнятості та направлено у базові центри зайнятості для розміщення в інформаційних кутках соціальних партнерів, військкоматів, органів місцевого самоврядування. Одночасно, ця інформація направлена відділу інформаційної діяльності для розміщення на сайті ОДА та можливого включення в довідник «Правовий та соціальний захист бійців АТО».

       - Така «карта», звичайно, справа потрібна, але скільки ж учасників АТО вже звернулося за допомогою знайти роботу і скільки уже працюють?

    - До базових центрів зайнятості області звернулися  374  учасники АТО. Їм надаються інформаційні та консультаційні послуги щодо сприяння працевлаштуванню. 62 особи працевлаштовані, з них 27 - отримали одноразову допомогу з безробіття для організації підприємницької діяльності. Крім того, 24 учасники АТО підвищили кваліфікацію на курсах цільового призначення з основ підприємницької діяльності, маючи намір  отримати допомогу з безробіття одноразово для організації власної справи. Також дві особи проходять стажування на робочому місці за професіями «водій автотранспортних засобів», «слюсар з ремонту автомобілів», троє після стажування за професіями «столяр», «слюсар-ремонтник», «слюсар з ремонту автомобілів»  вже працевлаштовані. Багато демобілізованих потребують перекваліфікації і виявляють бажання працювати водіями, а також вивчати англійську мову. Близько 20 учасників АТО вже отримали перекваліфікацію й працюють водіями

   - Вже згадувалось, що Тернопільщина – лідер із надання земельних ділянок учасникам АТО. Прокоментуйте цей факт.

    - Скажу, що з початку реалізації ініціативи Держгеокадастру, що стосується виділення земельних ділянок учасникам АТО, землевпорядною службою Тернопільщини та органами місцевого самоврядування зареєстровано 2169 заяв від учасників АТО про виділення земельної ділянки. Надано 1738 дозволів на розроблення документації із землеустрою на загальну площу 372,1310 га.

      - Загалом, на сьогодні, у власність родин учасників АТО уже передано 551 земельну ділянку на загальну площу 85,9964 га.  З  них: 410 земельних ділянок призначено для ведення індивідуального садівництва, 22 ділянки - для ведення особистого селянського господарства, та 119 земельних ділянок призначено для будівництва, обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд .

    - Ви вже згадали про дітей учасників АТО. А цікаво було б дізнатися, яку допомогу отримують діти-студенти цієї категорії тернополян?

   - За статистичними даними, у нас 148 осіб, членів сімей учасників проведення АТО навчається у 17 вищих навчальних закладах області. Деякі з них вже переведені на навчання за рахунок держбюджету. Є у нас і 15 студентів денної форми навчання – учасників бойових дій, студентів заочної форми навчання - 22 особи. З них 9 осіб перебувають в зоні проведення АТО. Подано відповідні клопотання в Міністерство освіти щодо переведення на бюджетну форму навчання чотирьох студентів, десять студентів звільнені від оплати за проживання в гуртожитках. Матеріальна допомога у розмірі 10 000 грн кожному, надана 10 працівникам – учасникам проведення АТО з Тернопільського державного медичного університету. Під час вступної кампанії 2015 року до вищих навчальних закладів області було зараховано 30 учасників та 83 дітей учасників антитерористичної операції.

   - З розмови із Вами, Вадиме Андрійовичу, стає зрозумілим,  що вся ця важлива робота із підтримки учасників АТО є цілеспрямованою і системною…

  - Так, вона триватиме й надалі, бо наш спільний обов’язок – допомогти тим, хто ризикував своїм життям, захищаючи Україну.

   - Дякую Вам за бесіду.

Розмовляв Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео